2018. aug 31.

Vadas sertés nyelvből

írta: Petőcz Szabó András
Vadas sertés nyelvből

 40523327_2128540614129849_4038695204562141184_n_1.jpg

Ez az étel gyerekkorom kedvence volt, már régen ettem, így úgy gondoltam, hogy magam is elkészítem.. Anyukám hatalmas adagban készítette, mivel nagy volt a család. Mindig azt hittem, hogy iszonyú macerás az elkészítése, de nincs olyan sok munka vele!

40446783_972767632895355_3912094528047153152_n_1.jpg

Hozzávalók: 1,3 kg sertés nyelv, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 sárgarépa és petrezselyem gyökér mérettől függően, 4 ek mustár, ízlés szerint só és bors, 4-5 babérlevél, 1 kis pohár tejföl, 2 púpozott ek liszt.

40413602_339849076558652_6828476969567387648_n_1.jpg

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, felezzük, a nyelvet falatnyi darabokra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket is, és még tovább pirítjuk, majd jöhet bele a nyelv, amit fehéredésig pirítunk. Felengedjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, 2 ek mustárt is adunk hozzá. Felforraljuk, majd kisebb lángon addig főzzük, míg a nyelv megpuhul. Ekkor leszűrjük, egy edénybe kihalásszuk a nyelv darabokat és a babérleveleket. A hátramaradt zöldségeket a lével együtt turmixoljuk. Felforraljuk a mártást, a lisztet a tejföllel és 2 ek. mustárral csomómentesre keverjük. Beleöntjük a szószba, és folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor ezzel a lépéssel készen vagyunk, hozzáadjuk a mártáshoz a nyelvet, egyet forralunk rajta és már tálalható is. Adhatunk mellé tésztát,főtt burgonyát, zsemlegombócot, de friss kenyérrel is nagyon finom.

40432646_1384121708386279_5324802240563642368_n_1.jpg

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak