2018. dec 26.

Pulykakrémleves

írta: Petőcz Ferenc
Pulykakrémleves

dsc02167.JPG

Jellemzően rendhagyó ételekkel várjuk mindig az ünnepeket, ez a leves is így készült, de méltó ünepi tartalmas leves, amelyet bármikor fel mernék szolgálni. A halászlé előkerült ez mellé, bár én rendszeresen eszem halat, most csak azért, hogy a fagyasztóban szabaduljon fel hely. Ünnepi fő fogás ez a könnyed de tartalmas leves lett.

1 nagy fej hagymát, kb 20-20 dkg sárgarépát- győkeret, kevés zellert felteszünk 1,5 liter vízbe főni 80 dkg pulykamell filével. Adunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát és kevés frissen őrölt borsot, így főzzünk puhára az alapanyagokat.Ha ezzel megvagyunk, a húst kivesszük hűlni és az ételt levesszük a tűzről. 

A húst apró csíkokra vágjuk. Két részre szedjük, egyenlő arányban. Az egyik részt bele teszzük az alaplébe és össze turmixoljuk vagy rúdmxerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és 1 vagy 2 citrom levét adjuk hozzá ízlés szerint. Amikor felforrt beleteszünk 2 dl tejszínt, ettől krémesebb lesz, sűríteni már nem kell, mert a pürésített zöldségektől sűrű az alaplé. Újra forráskor bele kerül a második rész darabolt főtt mell és petrezselyem-turbolya-kapor fűszerkeverék. 

Tálaljuk, finom. Jó étvágyat! Mivel a melltől száraz hatású az étel, mellé egy pohár száraz olaszrizling kíváló kísérő.

A kerámia leveses bögre Kiss-Kovács Klára keramikus műve.

dsc02166.JPG

Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak