2019. máj 07.

Füredi velős pirítós

írta: Petőcz Ferenc
Füredi velős pirítós

dsc02767.JPG

Balatonfüred, nyár, szerelem, finom borok és persze a partra vezető úton az elengedhetetlen velős pirítós. De mit tegyünk, ha nincs még nyár, oly borongós a május és hidg mint napjainkban, közben pedig van egy üveg finom borunk és kedvesünk? Készítsük el a legendás füredi velős pirítóst otthon.

2 nagyobb vöröshagymát nagyon apróra kockázunk. Kevés zsíron üvegesre pároljuk.

Közben sütőnk grill funkcióján olívaolajjal megkenve elkészítjük a pirítós kenyérszeleteket.

A hagymához adjuk a megtisztított velőt,nekem kb 80 dkg volt itthon és 5 percig pirítjuk a velő ennyi idő alatt szétesik, finom sózzuk, borsozzuk, majd jó fajta házi pirospaprikt is keverünk bele. Akkor jó, ha már nem véres sehol sem és az állaga rántottára emlékeztet.

dsc02766.JPG

A pirítósra kenjük a velőt, adhatunk ízlés szerint öldségeket, egy pohárka sörrel, borral nagyon finom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak