Sós-vajas kifli
Első alkalommal készítettem ilyen kiflit, nem is lett rossz.
Alapanyagok: 50 dkg Bl55 liszt, 2 teaskánal só, 2 dl víz, 3 ek tejföl, 5 dkg olvasztott, de már kihűlt vaj,2,5 dkg elmorzsolt élesztő, a tetejére én fekete himalája sót tettem (érdemes utána olvasni, egészségesebb).
A himalája só kivételével összedolgozzuk a tésztát, jól eldolgozzuk, kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát lisztet munkafelületre borítjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk, amelyeket egyesével gömbölyítünk,majd sütőpapírral bélelt lemezen 15 percet hagyunk kelni így.
Ezt követően lisztezett felületen a gömböcöket egyesével 20 cm-es körökre nyújtjuk, majd az egyik felét úgy nyújtjuk tovább, hogy oválist kapjunk a tésztának vékonynak kell lennie kb. 2 mm-esnek. Ezt követően feltekerjük, mint a szivart, mindig kifelé sodorva a két szélét, végül pedig kifli formára hajtjuk. Ha a sodrás nem egyértelmű, elsőre nekem sem volt az, akkor érdemes megnézni a youtube kifli formázása videókat, sokat segítenek.
Letakarva hagyjuk a kifliket 30 percet kelni, ezalatt az idő alatt 200 fokra előmelegítjük a sütőnket. A sütő aljába már az elején teszünk egy tepsit, ez fogja majd a gőzt csinálni, ami kell a tésztának sütés közben, hiszen ettől emelkedik meg.
A kelesztés végén a kifliket lekenjük vízzel, megszórjuk himalája sóval ( bármilyen nagyobb szemű só jó és lehet köménymagot s rakni), a tepsi aljába rakunk 1-1,5 dl vizet. Hőlégkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük, majd nyitott sütő ajtó mellett még a sütőben pihentetjük 5 percet.
Ezt követően rácsra szedve hagyjuk kihűlni, megfelelő tárolás mellett egy hetet is eláll, nincs tartósítószer és alapon finomabb bármely boltinál, nem szárad ki, csak több nap után.
Jó étvágyat!