2019. máj 07.

Sós-vajas kifli

írta: Petőcz Ferenc
Sós-vajas kifli

img_0833.JPG

Első alkalommal készítettem ilyen kiflit, nem is lett rossz.

Alapanyagok: 50 dkg Bl55 liszt, 2 teaskánal só, 2 dl víz, 3 ek tejföl, 5 dkg olvasztott, de már kihűlt vaj,2,5 dkg elmorzsolt élesztő,  a tetejére én fekete himalája sót tettem (érdemes utána olvasni, egészségesebb).

A himalája só kivételével összedolgozzuk a tésztát, jól eldolgozzuk, kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát lisztet munkafelületre borítjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk, amelyeket egyesével gömbölyítünk,majd sütőpapírral bélelt lemezen 15 percet hagyunk kelni így. 

Ezt követően lisztezett felületen a gömböcöket egyesével 20 cm-es körökre nyújtjuk, majd az egyik felét úgy nyújtjuk tovább, hogy oválist kapjunk a tésztának vékonynak kell lennie kb. 2 mm-esnek. Ezt követően feltekerjük, mint a szivart, mindig kifelé sodorva a két szélét, végül pedig kifli formára hajtjuk. Ha a sodrás nem egyértelmű, elsőre nekem sem volt az, akkor érdemes megnézni a youtube kifli formázása videókat, sokat segítenek. 

Letakarva hagyjuk a kifliket 30 percet kelni, ezalatt az idő alatt 200 fokra előmelegítjük a sütőnket. A sütő aljába már az elején teszünk egy tepsit, ez fogja majd a gőzt csinálni, ami kell a tésztának sütés közben, hiszen ettől emelkedik meg.

 

A kelesztés végén a kifliket lekenjük vízzel, megszórjuk himalája sóval ( bármilyen nagyobb szemű só jó és lehet köménymagot s rakni), a tepsi aljába rakunk 1-1,5 dl vizet. Hőlégkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük, majd nyitott sütő ajtó mellett még a sütőben pihentetjük 5 percet.

Ezt követően rácsra szedve hagyjuk kihűlni, megfelelő tárolás mellett egy hetet is eláll, nincs tartósítószer és alapon finomabb bármely boltinál, nem szárad ki, csak több nap után.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség Sós és édes szenvedélyek