Malac pogácsa
Szilveszterre készültek ezek az aranyos, finom kis malackák, de bármikor készíthető, így a dinszóvágási, farsangi időszak egyik kedvence lehet.
Hozzávalók:
- 150 g tejföl
- 1 mk cukor
- 45 g élesztő
- 600 g liszt
- 2 db tojás
- 250 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 tk só
- egész bors szemek
- plusz egy felvert tojás a kenéshez
A tejfölhöz adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kisebb kockákra vágott vajat, a sót és a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy dagasztótálba rakjuk, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, letakarva 45 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztából kb. 2 cm-es köröket szúrunk ki (annyit, amennyi a nagy pogácsa lett), illetve kb. 3 cm-es korongokat (feleannyit, mint a nagy pogácsa). A kis korongokat középen, két helyen átszúrjuk (ezek lesznek a malacok orrai), a közepeseket pedig keresztben átvágjuk (ezek lesznek a fülek, 2-2 db).
Sütőpapíros tepsire tesszük a nagy pogácsákat, lekenjük az oldalukat és a tetejüket lazán felvert tojással, az alsó részükre rakjuk az „orrokat”, a tetejükre pedig a füleket tapasztjuk. Ezeket is lekenjük tojással, és 2-2 borsszemmel díszítjük őket, ezek lesznek a szemek. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük a kis disznókat.