2019. júl 29.

Tárkonyos-erdei gombás szarvasragu leves

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos-erdei gombás szarvasragu leves

dsc02997.JPG

Szeretek piacolni és mindig megtalálom amit keresek. Jelenleg a fagyasztóban lévő régi gombáimat szerettem volna elhasználni ( jelen esetben gyűrűs tuskógomba) és ehhez kerestem alapanyagot a fagyasztóban. Sikerrel jártam, mert a megfelelő szarvaslábszár vadhúsként ideális társ egy finom levesben. Ugyanakkor elszomorít az ára, az pedig még inkább, hogy ameddig a Fővárosban többet keresnek, addig ugyanez a húsdarab fent fele ennyibe kerül. Meggyőzni kár lenne 18 évet éltem Budapesten és csak másfél éve költöztem haza, járok fel. Köszönöm, hogy mi másodlagos dolgozó állampolgárok vagyunk. Bocsánat ezekért a gondolatokért. Inkább főzzük, mert jó és finom.

dsc02995.JPG

5 dkg szalonnát süssünk le a zsírjára, majd adjunk hozzá kettő fej kockára vágott vöröshagymát és pároljuk meg. Amikor üvegesre párolódott adjunk hozzá a kockázott szarvas húst, majd egy ek szárított tárkonyt és sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel hintsük meg és 5 gerezd reszelt fokhagymával is ízesítjük. Sokszor keverjük és amikor már minden húsunk fehér, hozzáadjuk a sárgarépát és zöldséget, kis fej  kelkáposztát, aprított zellert.

dsc02996.JPG

3-4 babérlevelet is hozzáadunk, majd felöntjük vízzel és felforraljuk, utána takaréklángon főzzük egy órát és utána ízesítünk. Amikor a hús már megfőtt 2-3 szem kockázott burgonya kerül bele kb fél kg gyűrűs tuskógomba. Ekkor felforraljuk és utána takarék lángon 20 percet főzzük kóstolás nélkül, mert ez a gomba 20 perces gomba, megéri, mert nagyon finom. 

Amikor minden megfőtt kb 1,5 óra 2 dl tejszínben elkeverünk 2 ek étkezési keményítőt és 1 ek szárított tárkony, a frissből kevesebb kell és behabarjuk a levest. 2 citrom facsart levét még hozzáadjuk, tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak