Ketchup 1
2 kg paradicsom 3 nagy fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma 3-4 babérlevél 5-6 kápiapaprika lehet csípős is benne 8-10 szem szegfűbors, fahéj ízlés szerint 1 ág rozmaring,l bazsalikom őrölt fehérbors cukor kb. fél bögre, de inkább ízlás szerint, só és 2 ek pirospaprika
A vöröshagymát zsírban üvegesre párolom, hozzáadom a fokhagymát. Kicsit később a megmosott szétnyomkodott paradicsomot, azután a paprikát, a fűszereket, sót. Egy óráig főzöm. Én a végén teszem hozzá a cukrot, a bazsalikomot, rozmaringot és a színe miatt 2ek pirospaprikát. Kicsit még főzöm, átturmixolom, visszateszem forrni, ekkor üvegezem, rá teszem a tetőt. 5 percre fejre kell állítani, majd száraz dunsztba tenni. Turmixolás előtt a rozmaring és a bazsalikom levelét kidobom, csak az íze kell. Ha nem elég csípős a paprikától, adható hozzá cayenne chili őrleményt.