Házi vegeta fűszerkeverék
Az elmúlt időszakban sok helyen olvastam büszkeségnek készült házi vegetákról. Ideje volt, hogy a mi kamránk rejtekében megbújt alapanyagaink végre méltó felhasználást kapjanak, így elkészítettem a saját verziónkat.
Nekünk adott volt 20 dkg zöldség ez már az aszalt mennyiséget jelenti, mivel minden bekerült korábban az aszalógépbe és az ízek így konzerválódtak. Vegyesen paszternák, sárgarépa, gyökér, zeller, vöröshagyma, fokhagyma és kétfajta gomba (sárga gévagomba shitake). Ezeket beleraktam a turmixomba, amely alkalmas a szárított zöldségek megfelelő szintű porítására. Amikor ezzel végeztem az egész alapanyag átment egy üvegbe.
A zöldségek helyét szárított fűszerek vették át. Zellerlevél, petrezselyem levél, zsálya levél, lestyán. Ezeket is porítottam a géppel és került hozzá a zöldségekhez.
A legvégén én 10 dkg tengeri sót is kevertem bele és kész is lett. Az illata beszédes, remélem az íze is, napokban ki is próbálom. Jó étvágyat!