2019. nov 22.

Vaj házilag(tengeri sós, fűszeres)

írta: Petőcz Ferenc
Vaj házilag(tengeri sós, fűszeres)

dsc03142.JPG

Azt vallom, a vaj sokkal finomabb a margarinnál. Hosszú távon tervben van saját gazdálkodás elindítása, talán most ennek realitása is van és a kecsketenyészetbe bele tudunk kezdeni. De addig is érdemes ezt a receptet sokféleképpen variálva elkészíteni. Sokat spórolhatunk és mellette igazán minőségi alapanyagot állíthatunk elő. Mindössze kb 5-600 Ft fél liter tejsín és tisztán 20 dkg vajunk lesz. De hogyan, ha nincs tejköpülőnk? Egyszerűen.

A fél liter tejszínt öntsük egy magas falú edénybe, kezdjük el felverni. Amikor már a tejszínhabunk kész van, nem hagyjuk abba, hanem addig verjük tovább, ameddig a tejszín és az író elválik. Ekkor az írót leöntjük, jó lehet kovászolt kenyérnek agy meginni vagy csak kiöntjük. Vajunkat jól átmossuk vízzel, hogy ne maradjon benne az íróból vagy minél kevesebb lehetőség szerint. 

Szólj hozzá