2019. dec 06.

Fetás-padlizsános rizses egytálétel

írta: Petőcz Szabó András
Fetás-padlizsános rizses egytálétel

Ez az étel görögországi pihenésünk alatt született. Kimentünk a helyi piacra, és nem tudtam betelni a hatalmas paradicsommal és padlizsánnal, a nálunk nevetséges méretű petrezselyemcsokorral ( ott valóban egy csokorral árulják, nem pár szálat...), a zsákban árult rizzsel, az ezerféle olívabogyóval és a töménytelen mennyiségű különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ekkor született meg bennem meg ez a recept, amit még ott az apartmanban el is készítettem. Lehetne az ételnek az is a neve hogy Görögország egy tányérban, de ettől sokkal sokrétűbb a görög konyha. Mindenesetre az egyik legegészségesebb a világon a rengeteg zöldségnek köszönhetően. Roppant egyszerű és nagyon laktató is, így az adagot nem tudnám megbecsülni ezért így adnám meg: 4-6 adag kb. Görögország azon a részén ahol mi voltunk oregánó a kedvenc fűszer. Az ételen a korona a feta sajt, nem kevés kell bele, a rizs mellett ettől lesz még igazán laktató. 

dsc03062.JPG

Hozzávalók: olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg. rizs, egy közepes méretű padlizsán (kb. 50 dkg.), 1 ek. szárított oregánó, 25 dkg. paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 6 dl. zöldségleves (kockából készítettem ott), só, bors, 20 dkg. feta sajt, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A vöröshagymát apró kockára vágjuk, puhára dinszteljük egy nagy serpenyőben. Hozzáadjuk a rizst, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánt, az oregánót, és pirítsuk át. Bele tesszük a paradicsomot és a reszelt fokhagymát is, majd öntsük bele a zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, időnként megkeverve pároljuk puhára a rizst. Tálaláskor morzsoljuk rá a fetát és szórjuk meg bőségesen aprított petrezselyemmel.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta