2021. feb 03.

Gombás csirkeragu polentával

írta: Petőcz Szabó András
Gombás csirkeragu polentával

Aki még nem kóstolta a polentát (nálunk puliszkának hívják), akkor itt az ideje hogy ezzel a körettel megismerkedjünk. A blogon van másik recept is ehhez. Aki teheti ezt az ételt erdei gombából készítse, vagy legalább laskagombából, de csiperkéből is nagyon finom. Ezt a receptet most felesben csiperkével és erdei gombából készítettem. A polentához olyan fűszerkeveréket válasszunk amiben van tárkony, oregánó, rozmaring, kakukkfű és zsálya. Tetszés szerinti savanyúval kínálhatjuk.

img_0858_1.JPG

Hozzávalók:

A raguhoz:1 nagy fej vöröshagyma, olaj, 50 dkg. csirkecombfilé, 1 tk. pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 50 dkg. gomba, 2 ek. szárított tárkony, 2 dl. tejföl, 1 ek. púpozott list, só és bors ízlés szerint,

A polentához: 25 dkg. kukoricadara, 2-3 ek. zöldfűszerkeverék, 2 gerezd fokhagyma.

Az ételt kivételesen a körettel kezdjük. forraljunk fel 1,2 liter vizet, sózzuk. Amikor forr, fokozatosan öntsük bele a kukoricadarát (ne egyszerre, mert így összecsomósodhat!), közben folyamatosan kevergessük, így egyenletes állagot kapunk. Keverjük hozzá a zöldfűszert és a reszelt fokhagymát ,ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 6-8 perc alatt készre főzzük, majd simítsuk sütőpapírra és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Ez idő alatt elkészítjük a ragut is. A vöröshagymát finomra vágjuk és megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst amit fehéredésig pirítunk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a reszelt fokhagymát és 1 dl. vizet, alacsony lángon pároljuk 20 percig, szükség szerint pótoljuk a vizet. A gombát eközben feldaraboljuk, hozzáadjuk a tárkonnyal és együtt lefedve főzzük készre 20 perc alatt a ragut. A lisztet keverjük el a tejföllel, kevés ragu levével hőkiegyenlítjűk a tejfölös habarást (így nem fog kicsapódni a tejföl, és sima állagot kapunk), sózzuk és borsozzuk a ragut és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejfölt. Pár percig forraljuk. Eközben a kihűlt polentából tetszőleges formákat vágunk ki, de fel is kockázhatjuk.  Grillrácson vagy serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg őket tálalás előtt.

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak