2021. már 29.

Fermentált tengeri algás-gyömbéres lilakáposzta

írta: Petőcz Ferenc
Fermentált tengeri algás-gyömbéres lilakáposzta

img_0848.JPG

A fermentálás(kovászolás) a legősibb savanyúság készítés és ráadásul egészséges a bélflórának jót tesz és az immunrendszernek is jól jön főleg a mostani időkben, így ajánlom e technológiát és van már pár recept az oldalunkon. Lesz is még.

Hozzávalók:

  • 5 gramm tengeri alga apróra törve
  • 2 kg lilakáposzta
  • 1 nagyobb darab gyömbér ( min. 5 dkg), de ízlés szerint
  • 40 gramm só (jódmentes)

A káposztát reszeljük le, majd a reszelt gyömbért adjuk hozzá és a sóval jól dolgozzuk el addig, ameddig már magától nem enged levet, keverjük bele az algát is. Az eredeti receptben nagyobb darabokban előre beáztatva van, de szerintem felesleges és az íz eloszlik így is az ételben, nekünk bevált ahogy leírom. Bioboltokban a tengeri alga 5 gramm kb 7-800 Ft.

Amikor a káposzta levet engedett áttesszük egy nagyobb befőttes üvegbe jó szorosan lenyomva a levét is hozzá öntjük egy levéllel lefedjük és savanyú leszorítóval lezárjuk arra figyelünk, hogy a káposzta mindig a folyadék réteg alatt legyen. 7-30 napig erjesztjük, ha szükséges a tetejére kevés vizet önthetünk, hogy meglegyen a légzáró réteg. 30 napig hagytam, szerintem ennyi kell, igazán friss savanyút kapunk, meglepően finom ízvilággal, tökéletes grillezett és sült húsok mellé. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Tartósítunk Egészség vega és tészta