2021. máj 09.

Gyökérkenyér

írta: Petőcz Ferenc
Gyökérkenyér

2 db 40 dkg-os kenyér

gyoker.jpg

Ezek a kis finom teljes kiőrlésű lisztes kenyerek a kedvenceim. Elkészíteni pedig könnyebb őket, mint gondolnánk. Ha végig csináljátok, Ti is rájöttök és folyton készíteni fogjátok. Ez egy alaprecept, de bolondíthatjuk, mert kerülhet a tésztába kis szurokfű vagy bazsalikom és amikor a hajtógás van mehet bele aprított olívabogyó vagy aszalt paradicsom vagy mindkettő, csak a képzelet szab határt.

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt vagy kenyérliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2,5 dkg élesztő elmorzsolva

A fenti alapanyagokat összekeverjük egy tálban. A kapott masszát egy olajozott tálba tesszük, a tetejére is kenünk pici olajat és lefedjük 12 órára hűtőbe tesszük.

Ezt követően lisztezett felületen ellapogatjuk kézzel úgy 1 cm vastag téglalappá. Innen összehajtogatjuk a tésztát és lefedve pihentetjük 20 percet. Újabb kilapogatás, majd hajtogatás jön. Összesen 3 alkalommal hajtunk. Ha rakunk bele olívabogyót, akkor már az első lapogatásnál rakjuk rá a tésztára.

A harmadik hajtogatás után pihentetést követően a kilapogatott tésztát félbe vágjuk és megtekerjük, sütőpapírra tesszük és lefedve hagyjuk még 15 percet kelni. A sütőt előmelegítjük 200 fokra az aljába egy tepsit teszünk. A kelesztést követően a sütőben lévő felhevült tepsibe vizet öntünk, így jó gőz keletkezik a kenyér megemelkedéséhez. 40 percet sütjük a tésztát hőlégkeverésen. A sütési idő függ a sütő típusától. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség