Rózsalikőr
Amíg Budapesten laktunk sokat vásároltunk arab árusoknál. Ott mindig volt rózsából készült üdítő és rózsaszirom lekvár is. Ez a 2 dolog biztosan a kosaramban landolt. Most, hogy vidéki városban lakunk van egy kis kertem, tele virággal és persze az illatos rózsákkal.eszembe jutott hogy milyen remek frissítő volt az üdítő, ennek apropóján készült el a likőr is. 3 lépésben készül, de szinte semmi munka nincs vele és máris kész lesz! Én többfajta rózsát használtam, de a piros legyen többségben, ez adja meg a színét. Ez egy olyan likőr, amit azonnal kell fogyasztani, mivel a zsenge rózsaaroma hamar elillan, nem lehet sokáig megtartani. Nem romlik meg az ital, de egy év után elveszíti az illatát. Boltban vett rózsa nem jó likőr készítéshez, mivel mindenféle vegyszerrel vannak kezelve!
Hozzávalók: 80-100 g rózsaszirom, 1 citrom, 3 csipet frissen őrölt bors, 250 ml alkohol( 96 %-os tiszta szesz, 600 mll víz, 300 g cukor.
Első lépés: Csipkedjük le a rózsákról a szirmokat. Facsarjuk ki a citromot, és keverjük össze a szirmokkal. Egy kisebb porcelántálba tesszük az elegyet és tányérral és némi súllyal lefedjük. Egy napig állni hagyjuk.
Második lépés: Főzzük fel a vizet a cukorral, hagyjuk kihűlni, és öntsük a virágos keverékhez, amit jól zárható nagyobb befőttes üvegbe átraktunk. A megtört borsot adjuk a keverékhez, majd öntsük fel a szesszel.
Harmadik lépés: A likőrt hagyjuk egy hétig érlelni. A letelt idő után szűrjük le az elkészült likőrt. Ha szükséges borászati papírfilteren is átszűrhetjük.