Aszalt paradicsomos rozsos gyökérkenyér
Tavaly raktam el házilag pár üveg fűszeres aszalt paradicsomot üvegben és most azon tanakodtam, hogy már az ideit kell elrakni, tehát ideje elhasznáni a régit. Így most egy finom fűszeres gyökérkenyér készült.
Hozzávalók:
- 45 dkg BL 55 liszt
- 30 dkg világos rozsliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- 8 kisebb aszalt paradicsom darabolva
- kenyér fűszerkeverék
- 6 dl víz
A fenti alapanyagokat keverjük össze, majd egy olajjal kikent tálba öntsük át, tetejét is kenjük le olajjal (legjobb az olívaolaj ehhez). Lefedve 12 órára tegyük hűtőbe.
A pihentetést követően vegyük ki, lisztezett felületen lapítsjuk ki, majd hajtsuk össze. 15 perc pihentetés jön letakarva a tészta. Ezt a műveletet kétszer ismételjük, majd utána a kilapított tésztát félbevágjuk, 1-2 szer megtekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva pihentetjük 20 percet. A sütőt előmelegítjük 200 fokra a sütő aljába tepsit rakunk, hogy az is felemelegedjen. mielőtt berakjuk a kenyeret egy pohár vizet öntünk a tepsibe, amely hirtelen gőzt képez, segítve a kenyér megemelkedését. 20-25 percet sütjük, akkor van kész, amikor az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
Jó étvágyat!