Bugaci húsgombócleves
6 adag, kiadós
Dunaújvárosban lakunk, ennek a levesnek pedig itt helyben nagy hagyománya, tisztelete, de talán nyugodtan leírhatom, komoly kultusza van. Nem tudom köze van a közelben kb 40 km-en belül található Bugachoz a tájhoz amit képvisel, de gondolom igen. Igazából talán bográcsban lenne autentikus elkészíteni vagy kemencében cseréptálban. Most egyik sem történt, de ígérjük, hogy elmegyünk jövőre Bugacra a határban bográcsban elkészítjük az ételt és az lesz majd az első youtube videója oldalunknak. Addig pedig itt a recept.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma apróra kockázva
- 10 dkg házi szalonna apróra kockázva
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 0,5 kg darált sertéshús (mi lapockát használtunk)
- 2 ek zsemlemorzsa
- fél csokor aprított petrezselyemzöld
- őrölt pirospaprika
- 2 sárgarépa vékony csíkokra vágva
- 3 db burgonya vékony csíkokra vágva
- 1 kisebb zellergumó csíkokra vágva
- 1 gyökérzöldség csíkokra vágva
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- só
- őrölt bors
Elsőnek elkészítjük a húsgombócokat. Ezt célszerű akár előző nap, de legalább 2-3 órával korábban elkészíteni, hogy az ízek össze tudjanak érni. A húst a zsemlemorzsát, 1 ek pirospaprikát, ízlés szerinti sót, borsot és az aprított petrezselyem zöldet összekeverjük és hagyjuk pihenni. Később apró gombócokat formálunk belőle.
A szalonnát zsírjára pirítjuk a pörcöket kivesszük, félre rakjuk. A kisült zsírban üvegesre pároljuk a hagymákat, majd hozzáadjuk csíkozott zöldségeket és a babérlevelet. Picit sózzuk, pároljuk, majd hozzáadunk 1 ek őrölt piros paprikát és felöntjük másfél liter vízzel. Amikor felforrt beállítjuk az ízeket (só, bors). Megvárjuk, hogy az összes zöldség megpuhuljon, ekkor hozzáadjuk a húsgombócokat és azzal még 10 percet főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel és hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Forrás után tálaljuk, tálalás előtt a kisült szalonna pörcöket vissza tesszük.
Jó étvágyat!