Pepparkaror
Pepparkaror a svéd mézes fűszeres téli keksz. Valamikor réges-régen jutottam hozzá a recepthez a svéd áruházláncban egy kóstoló után valamikor 2003 környékén. Aztán évekig készítettem, de valahogy az elmúlt 10 évben biztosan nem. Pakolgatva kezembe akadt a papír a recepttel így idén nem volt kérdés és gyorsan ki is sütöttük. Kisült kép végül nem maradt, ezért újabb adagot is kell sütni, illékony.
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 4 dkg kakaópor
- őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint
- 1 zacskó sütőpor
Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd fóliával lefedjük 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percet sütjük alsó-felső sütésen. Sütési idő sütőnkét változik.
Egy omlós sütit kapunk, amely azonnal fogyasztható.
Jó étvágyat és boldog ünnepet!