2021. dec 18.

Pepparkaror

írta: Petőcz Ferenc
Pepparkaror

img_1232.JPG

Pepparkaror a svéd mézes fűszeres téli keksz. Valamikor réges-régen jutottam hozzá a recepthez a svéd áruházláncban egy kóstoló után valamikor 2003 környékén. Aztán évekig készítettem, de valahogy az elmúlt 10 évben biztosan nem. Pakolgatva kezembe akadt a papír a recepttel így idén nem volt kérdés és gyorsan ki is sütöttük. Kisült kép végül nem maradt, ezért újabb adagot is kell sütni, illékony.

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 4 dkg kakaópor
  • őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint
  • 1 zacskó sütőpor

Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd fóliával lefedjük 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percet sütjük alsó-felső sütésen. Sütési idő sütőnkét változik.

Egy omlós sütit kapunk, amely azonnal fogyasztható.

Jó étvágyat és boldog ünnepet!

img_1233.JPG

Szólj hozzá

Svéd Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek