2022. már 28.

sütötök orzóval fetás szósszal

írta: Petőcz Szabó András
sütötök orzóval fetás szósszal

Mi nagyon szeretjük a sütőtököt, és szinte küldetésnek érezzük, hogy minél változatosabb formában készítsünk remek ételeket. Másra is használható a sült tök és a krémlevesen túl. 

sutotok_orzoval.jpg

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 kisebb darab (kb. 80 dkg) sütőtök megtisztítva és darabolva, 1 tk. füstölt paprika, 20 dkg orzó tészta, 1 nagy póréhagyma félbevágva és vékonyan szeletelve, 1 sóban eltett citrom héja apróra darabolt héja, 20 dkg feta, 3 és fél ek. natúr joghurt, fél citrom leve.

Elkészítés: melegítsük fel a sütőt légkeverésen 160 fokra. Szedd le a fokhagyma külső leveleit, ügyelj rá, hogy az egész fej egyben maradjon. Tedd alufóliára, locsold meg 1 ek. olívaolajjal. csomagold össze a fóliát, és tedd a sütőbe 45 percre. Ha kész, hagyd a fóliában kihűlni. Közben keverd össze a sütőtököt 2 ek. olívaolajjal, a paprikával és kevés sóval. Tedd tepsire, és süsd 30-40 percig, félidőben átfordítva a darabokat, amíg a sütőtök megpuhul. A szószhoz dolgozd össze a fetát, a joghurtot, a citromlevet és 4 sült fokhagyma gerezdet, amíg sima krémet nem kapsz. Főzd meg a tésztát, kevés főzőlevet tegyél félre. Párold a póréhagymát 1 ek. olívaollajon közepes lángon kb. 5 percig, majd keverd hozzá a sóban eltett citromot és 3 gerezd sült fokhagyma gerezdet. Amikor a póréhagyma megpárolódott akkor keverd össze a tésztával. Kanalazd a póréhagymás orzót tányérokra, mindegyikre tegyél sütőtököt, és locsold meg a fetás szósszal, szórd meg a tetejét aprított petrezselyemmel.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta