2022. ápr 02.

Csikós tokány

írta: Petőcz Szabó András
Csikós tokány

Rengeteg új ötletünk van, de a régi nagy klasszikusok is megjelennek az asztalunkon. Az iskolai menzán sokféle tokányt ettem, de még nem készítettem otthon, eddig. Fantasztikus, hamar elkészül. Ünnepi asztalon is megállja a helyét. A két fajta szalonna tökéletesen kiegészíti egymást. Tradicionálisan nokedli a körete, én most szarvacska tésztával kínáltam. Elmaradhatatlan kísérője a házi savanyúság és egy pohár olaszrizling.  Fejedelmi étel! 4 főre szól a recept.

csikos_tokany_2.jpg

Hozzávalók: 86 dkg sertéstarja. 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tv paprika és paradicsom, fűszerpaprika, só, bors ízlés szerint, 2 dl tejföl, 2 ek liszt.

Elkészítés: A tarját először hosszában felszeleteljük, majd merőlegesen vékony csíkokra vágjuk. A többi hozzávalót külön kis tálkába előkészítjük. A kolozsvári szalonnát a hússal megegyező darabokra vágjuk. A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát saját zsírjában kezdjük kisütni. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet hozzá a kolozsvári szalonna, kicsit később a hagymák következnek. Ha egy kicsit megfonnyadt a hagyma, akkor tesszük bele a tarját, amit fehéredésig pirítunk. Most mehet bele a paprika, pár perc pirítás után a paradicsom, és a fűszerek ízlés szerint. Annyi vízzel öntsük fel, amennyi épp ellepi, majd fedő alatt közepes lángon, néha megkavarva készre főzzük. A tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük, hőkiegyenlítésként egy kevés szaftot adunk a habaráshoz, ezzel pár percig tovább forraljuk. A tésztát a szokásos módon kifőzzük.

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak