Hentes tokány bulgurral
6 adag
Gondolom, ennek az ételnek is létezik több változata, mi így szeretjük. Ránk magyarokra pedig jellemző a tokányok készítése, így oldalunkon is fogunk jópár ilyen ételt asztalra tálalni. E recepthez pedig jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók:
- 70 dkg sertés tarja csíkokra vágva
- 30 dkg füstölt tarja csíkozva
- 30 dkg csemege uborka csíkokra végva
- 10 dkg házi füstölt szalonna kockázva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- só, bors, őrölt pirospaprika
- 42 dkg bulgur
A kockázott szalonnát süssük zsírjára, ezt követően hozzáadjuk a vöröshagymát és azt üvegesre pároljuk. Az egészet érdemes egy wok-ban vagy bográcsban készíteni. Amikor ezzel a mozannattal végeztünk hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és azt hagyjuk egy picit karamellizálódni. Ennek végén pedig már kerül bele a hús és azt is fehéredésig pároljuk. Közben pedig készítjük a bulgurt köretnek.
Amikor a hús kifehéredett mehet bele a só, a bors, a fokhagyma az ízek miatt 1-2 percet így is kevergetjük, majd meghintjük kevés pirospaprikával, hozzáadjuk a füstölt tarját és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, sűrű szaftot kell kapnunk, szükség esetén vízzel pótoljuk a hiányt. Amikor a tarja már puha, jöhet az ételhez a savanyú uborka, amellyel egyszer összeforraljuk. Bulgurral vagy tarhonyával tálaljuk.
Nagyon finom fogás.