Részeges karaj mákos gnochival
4 adag könnyű
Sokat gondolkodtunk, hogy a szüreti időszakhoz méltó receptet készítsünk-e még és arra jutottunk, hogy blogunkon található 5-6 igazi szüreti recept az eme időszakához méltatlanul kevés, így idén kettő ilyen recepttel bővítjük oldalunk. Így kikerestem, lefőztem ezt az ételt. Szerintem a család kedvence lesz, nem drágább, mint más, csak az elkészítés különböző a hagyományos ételeinkhez képest. Íme a recept.
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj (kb 50 dkg húsmennyiség)
- 20-20 dkg piros és fehér magnélküli szőlő
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított kakukkfű
- 2 ek liszt
- 3 ek olívaolaj + 5 dkg vaj
- 1 tk étkezési keményítő
- 7 dkg vaj
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 5 dl húsleves alaplé (kockából)
- só, bors
- 80 dkg bolti gnochi
- 8 dkg őrölt mák
A karaj szeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk a lisztbe. Az olívaolaj+ vaj keveréket olvasszuk fel, majd amikor kellően meleg, helyezzük bele a hús szeleteket, amelynek mindkét oldalát 1-2 perc alat kapassuk meg. Szedjük ki a húst, tegyük félre.
Közben rakjuk fel főni a gnochit,amely amikor megfőtt, leszűrjük és a maradék vajon megpirítjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd a mákkal összeforgatjuk.
Amikor a húst kiszedtük az edényből, mehet a helyére a visszamaradt zsiradékba a 3 gerezd reszelt fokhagyma, amelyet lepirítunk a kakukkfűvel. Amikor ez megtörtént hozzáadjuk a vörösbort, a hús szeleteket és az alaplevet és lefedve puhára pároljuk a húst. Amikor ezzel végeztünk a hús szaftosan puha belerakjuk a félbevágott szőlőszemeket egyszer összeforraljuk, 1 tk keményítőt 0,5 dl vízben elkeverünk, majd ezzel besűrítjük az ételt.
A mákos gnochit a hússal, szőlőszemekkel, mártással tálaljuk.
Jó étvágyat!