Vadasmarha durum tésztával
Az őszi napokon is vágyunk kellemes zöldséges ízekre, de egyben testes ételekre is. Ilyen a mostani régi recept is. Ahogy a mondás tartja, ahány ház, annyi szokás, mert ezt a régi magyaros receptet mindeki máshogy készíti, de vannak benne kötelező elemek. Mi az itt leírt módon szeretjük és sajnos egyre kevesebbet hallani a vadasmarháról, méltatlan lenne az étel feledésbe merülése. Nálunk rendszeres időnként visszatér és remélem másoknak is kedvet adunk a recepttel, ráadásul könnyen elkészíthető finom étel.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús szeletekre vágva (jelen esetben 8 szelet)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 nagyobb gyökérzöldség
- 1 db burgonya
- 1 babérlevél
- egész bors, köménymag
- só
- 2 szárzeller
- 2 dl tejszín
- 1 citrom leve
- 2 ek mustár
- 1 ek keményítő
- 30 dkg főtt durum tészta
A húst a felpucolt darabolt zöldségekkel és a teadióba helyezett fűszerekkel annyi vízben teszem fel főni, amely éppen ellepi. Amikor a hús megfőtt, kiszedem. A keményítőt elkeverem a tejszínnel a mustárral, a zöldséges alapléhez öntöm, rúdmixerrel pürésítem a mártást. Elkezdem felforralni, hogy besűrűsödjön, közben citromlével ízesítem.
A tányérra helyezünk egy adag tésztát, erre a húst és a mártást rámerjük, tálaláskor szárzeller leveleivel diszítjük.
Jó étvágyat!