2022. okt 11.

Vadasmarha durum tésztával

írta: Petőcz Ferenc
Vadasmarha durum tésztával

vadas.jpg

Az őszi napokon is vágyunk kellemes zöldséges ízekre, de egyben testes ételekre is. Ilyen a mostani régi recept is. Ahogy a mondás tartja, ahány ház, annyi szokás, mert ezt a régi magyaros receptet mindeki máshogy készíti, de vannak benne kötelező elemek. Mi az itt leírt módon szeretjük és sajnos egyre kevesebbet hallani a vadasmarháról, méltatlan lenne az étel feledésbe merülése. Nálunk rendszeres időnként visszatér és remélem másoknak is kedvet adunk a recepttel, ráadásul könnyen elkészíthető finom étel.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús szeletekre vágva (jelen esetben 8 szelet)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 nagyobb gyökérzöldség
  • 1 db burgonya
  • 1 babérlevél
  • egész bors, köménymag
  • 2 szárzeller
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom leve
  • 2 ek mustár
  • 1 ek keményítő
  • 30 dkg főtt durum tészta

A húst a felpucolt darabolt zöldségekkel és a teadióba helyezett fűszerekkel annyi vízben teszem fel főni, amely éppen ellepi. Amikor a hús  megfőtt, kiszedem. A keményítőt elkeverem a tejszínnel a mustárral, a zöldséges alapléhez öntöm, rúdmixerrel pürésítem a mártást. Elkezdem felforralni, hogy besűrűsödjön, közben citromlével ízesítem.

A tányérra helyezünk egy adag tésztát, erre a húst és a mártást rámerjük, tálaláskor szárzeller leveleivel diszítjük.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak