Sajtos édeskömény
4 adag, gyors, könnyű
Van egy szuper zöldség, amelyet még mindig nagyon kevesen ismernek. Ez a növény az édeskömény. Oldalunkon már jó néhány étel receptje felkerült és most pedig egy igen csak régi verzió jön. Ugyan nálunk annak idején talán nem volt ismert, de tőlünk nyugatabbra ismerték, így egy 80-as évekbeli egészséges, gyors, könnyű vacsora készült. Szerintem ezt is érdemes elkészíteni és nem csak vegetáriánusoknak.
1 adag 270 kcal, 11 gramm fehérje, 18 gramm zsír, 26 gramm szénhidrát
Hozzávalók:
- 1 kg édeskömény
- 15 dkg karakteres ízű (pl.: edami)reszelt sajt
- 1,5 dl alaplé
- 1,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 ek liszt
- só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió
Az édeskömény zöldjét vágjuk le, aprítsuk össze, tegyük félre. Az édesköményeket daraboljuk 4 felé, majd forrásban lévő sós vízbe helyezzük és közepes lángon puhára főzzük 30 perc alatt. Ezt követően szűrjük le és helyezzük egy hőálló tálba. A leszűrt levet ne dobjuk ki. Az aprított ánizskaprot azaz az édeskömény zöldjét szórjuk rá
A vajat olvassuk fel, keverjük el benne a vajat, majd a tej és az édeskömény főzőlevéből lévő alapléből főzzünk besamelt. Ha a mártás már sűrű, vegyük le, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. A mártás merjük rá az édesköményre és szórjuk rá a sajtot. Fontos, hogy karakteres ízű sajt legyen, mert az édeskömény és a besamel önmagában jellegtelen, együtt viszont nagyszerű a sajttal.
220 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen süssük 15 percet, majd hagyjuk picit hűlni, tálaljuk. Könnyű fogás nehéz ételek után és teljesen passzol a 160 grammos diétába.
Jó étvágyat!