2022. okt 21.

Sajtos édeskömény

írta: Petőcz Ferenc
Sajtos édeskömény

4 adag, gyors, könnyű

edes3.jpg

Van egy szuper zöldség, amelyet még mindig nagyon kevesen ismernek. Ez  a növény az édeskömény. Oldalunkon már jó néhány étel receptje felkerült és most pedig egy igen csak régi verzió jön. Ugyan nálunk annak idején talán nem volt ismert, de tőlünk nyugatabbra ismerték, így egy 80-as évekbeli egészséges, gyors, könnyű vacsora készült. Szerintem ezt is érdemes elkészíteni és nem csak vegetáriánusoknak. 

1 adag 270 kcal, 11 gramm fehérje, 18 gramm zsír, 26 gramm szénhidrát

Hozzávalók:

  • 1 kg édeskömény
  • 15 dkg karakteres ízű (pl.: edami)reszelt sajt
  • 1,5 dl alaplé
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió

Az édeskömény zöldjét vágjuk le, aprítsuk össze, tegyük félre. Az édesköményeket daraboljuk 4 felé, majd forrásban lévő sós vízbe helyezzük és közepes lángon puhára főzzük 30 perc alatt. Ezt követően szűrjük le és  helyezzük egy hőálló tálba. A leszűrt levet ne dobjuk ki. Az aprított ánizskaprot azaz az édeskömény zöldjét szórjuk rá

edes1.jpg

A vajat olvassuk fel, keverjük el benne a vajat, majd a tej és az édeskömény főzőlevéből lévő alapléből főzzünk besamelt. Ha a mártás már sűrű, vegyük le, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. A mártás merjük rá az édesköményre és szórjuk rá a sajtot. Fontos, hogy karakteres ízű sajt legyen, mert az édeskömény és a besamel önmagában jellegtelen, együtt viszont nagyszerű a sajttal. 

edes4.jpg

220 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen süssük 15 percet, majd hagyjuk picit hűlni, tálaljuk. Könnyű fogás nehéz ételek után és teljesen passzol a 160 grammos diétába.

Jó étvágyat!

edes2.jpg

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta