Slanac a horvát péksütemény
Szerencsés emberek vagyunk, hisz utazhatunk és volt szerencsénk Európa több helyét is bejárni, különösen Görögország maradt kedves a szívemnek a mai napig, de idén első alkalommal most a horvát tengerparton jártunk. Ott ettük ezt a helyi péksüteményt. Minden reggel grillserpenyőn kevés olívaolajon megpirítottuk és a helyi felvágottak, sajt, friss zöldségek kerültek bele egy-egy pohárka tej mellé. Aztán sikerült hozzájutni a recepthez, kipróbáltuk, íze és állaga olyan, mint ott, szóval eredeti lett. Remélem sokatoknak szerzünk örömet ezekkel az ízekkel vissza hozva télen is a nyár emlékeit.
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 0,5 kg BL 55 liszt
- 1 ek búzasikér por
- 2 tk só
- 0,5 dl olaj
- 3 ek tejföl vagy natúr joghurt
A tetejére:
- 2 ek lszt
- 1 ek só
- 6 ek víz
A tésztát dagasszuk be, akkor jó, ha már elválik az edény falától, nem ragad, felülete fényes. Innentől hagyjuk lefedve meleg helyen kelni kb 1 órát. Amikor megkelt tésztavágóval 12 egyenlő darabra osztottam, szerintem ideálisabb 10 db belőle, rátok bízom, ki hogyan készíti. A kapott darabokat gömbölyítjük. Folpackkal lefedjük, hagyjuk kelni újabb 15-20 percet.
Amikor letelt a kellő idő, a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra alsó-felső sütésen a sütő aljába teszünk egy tepsit. A megkelt gombócokat kb. 20-25 cm sugarú körökre nyújtjuk, majd feltekerjük, egymáshoz közel rakjuk úgy, hogy majdnem összeérjenek egy sütőpapírral bélelt tepsin. Ismét letakarjuk fóliával, hogy a tészta ne száradjon és még 20 percet kelesztjük.
A kelesztési idő végén a sütőben lévő tepsibe öntünk egy pohár vizet a belőle keletkező gőz segít megemelni a tésztát. A slanacot betesszük sülni a sütőbe 15 percet, majd kihúzzuk és a lisztből, vízből, sóból készült sűrű keverékkel meglocsoljuk. Innentől még kb 5-10 perc sütés következik sütőtől függően. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!