2023. jan 04.

Rizs laskagombával

írta: Petőcz Ferenc
Rizs laskagombával

4 adag, könnyű

laska.jpg

Szomszédunkban van egy öreg fa. A laskagomba szép lassan majd az enyészet útjára szorítja, évről vére egyre nagyobb felületen egy több gomba nő. Ami a fának jelen esetben elmúlás, az nekünk éppen egészséges főétel alapanyag. Mi igazából alapvetően nem ettük túl magunkat az ünnepek alatt, de a szilveszteri malac megülte a gyomrunkat. Készítettünk is egy kis gombás finomságot nektek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg laskagomba csíkokra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • szárított turbolya
  • 30 dkg rizs
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 0,5 liter víz
  • 2 tejszín
  • 3 ek olívaolaj

Az olívaolajon a vöröshagymát pirítsuk meg, ha ezzel meg vagyunk, akkor az ételhez adjuk a gombát, picit sózzuk és fedő alatt lepároljuk. A folyamat végén hozzáadjuk a rizst, amelyet szintén pirítunk, majd az ételbe kerül a fokhagyma a fűszerpaprika és a turbolya, só és bors (ez kellemes ánizsos fűszeres ízt ad kb. 1 ek kell belőle) és felöntjük a vízzel. Felforraljuk és lefedve pároljuk az ételt, időnként megkeverjük. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a tejszínt és készre pároljuk. Figyeljünk, mert nekünk ez a folyadék mennyiség most elég volt, de a rizsfajtáktól függően lehet több folyadék kell hozzá.

Tálaláskor érdemes megszórni frissen vágott petrezselyemmel, nekem már csak ilyen fonnyadt volt itthon, de feldobta az ízeket. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta