Rizs laskagombával
4 adag, könnyű
Szomszédunkban van egy öreg fa. A laskagomba szép lassan majd az enyészet útjára szorítja, évről vére egyre nagyobb felületen egy több gomba nő. Ami a fának jelen esetben elmúlás, az nekünk éppen egészséges főétel alapanyag. Mi igazából alapvetően nem ettük túl magunkat az ünnepek alatt, de a szilveszteri malac megülte a gyomrunkat. Készítettünk is egy kis gombás finomságot nektek.
Hozzávalók:
- 50 dkg laskagomba csíkokra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- frissen őrölt bors
- só
- szárított turbolya
- 30 dkg rizs
- 1 ek fűszerpaprika
- 0,5 liter víz
- 2 tejszín
- 3 ek olívaolaj
Az olívaolajon a vöröshagymát pirítsuk meg, ha ezzel meg vagyunk, akkor az ételhez adjuk a gombát, picit sózzuk és fedő alatt lepároljuk. A folyamat végén hozzáadjuk a rizst, amelyet szintén pirítunk, majd az ételbe kerül a fokhagyma a fűszerpaprika és a turbolya, só és bors (ez kellemes ánizsos fűszeres ízt ad kb. 1 ek kell belőle) és felöntjük a vízzel. Felforraljuk és lefedve pároljuk az ételt, időnként megkeverjük. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a tejszínt és készre pároljuk. Figyeljünk, mert nekünk ez a folyadék mennyiség most elég volt, de a rizsfajtáktól függően lehet több folyadék kell hozzá.
Tálaláskor érdemes megszórni frissen vágott petrezselyemmel, nekem már csak ilyen fonnyadt volt itthon, de feldobta az ízeket.
Jó étvágyat!