2023. jan 04.

Sajtos roló

írta: Petőcz Ferenc
Sajtos roló

könnyű, 16 db készül

sajtos.jpg

A most következő csemege nálunk eddig nem készült, de valami újat akartunk rakni az asztalra szilveszter estéjén és alapvetően szeretjük ezt, csak mindig cukrászdából érkezett és sajnos már nem olcsó, viszont könnyen elkészül és házilag gazdaságosabb, így szeretettel ajánlom. Mi találtunk hozzá receptet, de aztán egy kicsit át kellett írni az arányokat, hogy minden jó legyen, így mi már a jól sikerült, lesütött saját verziónkat adjuk közre.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 55 liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek só
  • 1 kis pohár kefir vagy tejföl
  • 2,5 dkg puha vaj
  • 1,25 dl langyos tej
  • 1 tk cukor

A fenti alapanyagokat dolgozzuk össze puha jó állagú tésztát kell kapnunk, majd fedjük le és hűtőbe helyezzük egy órára pihenni. Közben készítsük össze a tölteléket.

A töltelék:

  • 40 dkg puha vaj
  • 40 dkg krémsajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg reszelt ízletes sajt (edami, trappsita..stb)

A vajat a sóval, borssal habosítsuk ki, kb 1 tk só elég, de ízlés és termék függő. ezt követően keverjük össze a krémsajttal. Tegyük hűvös, de nem hideg helyre félre.

Amikor letelt az egy óra, akkor a tésztát nyújtsuk téglalap alakúra és 2-3 mm vastagra. Vágjuk kb 25 centis csíkokat, amelyek max 1,5 cm szélesek. Mi fém roló formázót használtunk, ezeket bekentük zsírral, majd rátekertük a tésztát úgy, hogy a rétegek fedjék egymást, kicsit ellapítottuk, hogy ne tudjon szétcsúszni. 

A rudak tetejét megkentük felvert tojással, majd még 30-40 percet pihentettük. Hőlégkeverésen 190 fokon 10 perc elég volt a kész termékhez. Még melegen levettük a formáról és hagytuk kihűlni. Amikor kihűlt mehet bele a töltelék és a végeit a reszelt sajtba forgatjuk. 

Hűtőbe helyezve hagyni kell a krémet kicsit kidermedni. 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Házi pékség