Kolozsvári tokány
A magyar konyha híres a különböző tokányairól, ezekről a könnyen, gyorsan elkészíthető ételeiről. Mindben közös, hogy a belekerült húsok és hozzávalók többnyire csíkozva vannak. Most a kolozsvári tokány jön, amely elkészíthető szárnyasokból, sertésből is.
Hozzávalók:
- 50 dkg hús csíkokra vágva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 15 dkg kolozsvári szalonna apróra vágva
- 25 dkg csiperke apróra darabolva
- 2 dl tejszín
- 1 ek liszt vagy keményítő
- fűszerpaprika
- só, bors
A szalonnát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a kockázott hagymát, ezt is pirítsuk le. Ezt követően kerül bele a hús, amelyet fehéredésig párolunk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és gombát, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, ameddig a hús megfő. Ha szükséges, kicsi vízzel lazítjuk az ételt. A tejszínt keverjük el keményítővel vagy liszttel és habarjuk be az ételt. Egyet hagyjuk forrni és tálaljuk.
Mi tarhonyával fogyasztottuk egy kis savanyúsággal, de ideális köret hozzá még a galuska is.
Jó étvágyat!