2023. máj 11.

Kolozsvári tokány

írta: Petőcz Ferenc
Kolozsvári tokány

kolozsvari_1.jpg

A magyar konyha híres a különböző tokányairól, ezekről a könnyen, gyorsan elkészíthető ételeiről. Mindben közös, hogy a belekerült húsok és hozzávalók többnyire csíkozva vannak. Most a kolozsvári tokány jön, amely elkészíthető szárnyasokból, sertésből is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg hús csíkokra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 15 dkg kolozsvári szalonna apróra vágva
  • 25 dkg csiperke apróra darabolva
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek liszt vagy keményítő
  • fűszerpaprika
  • só, bors

A szalonnát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a kockázott hagymát, ezt is pirítsuk le. Ezt követően kerül bele a hús, amelyet fehéredésig párolunk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és gombát, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, ameddig a hús megfő. Ha szükséges, kicsi vízzel lazítjuk az ételt. A tejszínt keverjük el keményítővel vagy liszttel és habarjuk be az ételt. Egyet hagyjuk forrni és tálaljuk. 

Mi tarhonyával fogyasztottuk egy kis savanyúsággal, de ideális köret hozzá még a galuska is.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak