2023. júl 12.

Tárkonyos csirke

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos csirke

Elkészítés 30 perc, könnyű és finom (4 adag)

tarkomyos_csirke.jpg

Vannak régi elfeledett ételek, mi időnként leporolunk egyet és közzé tesszük. Most is ez történt e zalai vagy vasi eredetű étellel. Külön aprópó, hogy nyaralás van, strand és meleg, tehát gyorsan elkészülő ebédet szerettünk volna és mellé nem régiben kaptunk rengeteg tárkonyt is, így össze raktuk a receptet.

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb félbe vágva
  • citrom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-2 ek liszt
  • 3 dl húsleves alaplé (kockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • zsír
  • só, frisen őrölt bors
  • 1 ek tárkony

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd a már forró zsírra tesszük, hozzáadjuk a bort és megsütjük. Amikor a hús megsült, a visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat, majd hozzá adjuk a lisztet és elkeverjük, egy barna rántást készítünk, ezt felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a citromnak a levét (ízlés szerinti mennyiség) a tárkonyt és mártást főzünk. Amikor a mártás kész levessük a tűzről és hozzákeverjük a tojás sárgákkal elkevert tejszínt, ezzel már nem főzzük. Tálalás: tészta erre kerül a hús és rá a mártás.

JJó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak