Zserbó
A zserbó kalsszikus magyar sütemény remek, meg van a története, de nem térünk ki rá. Csak elkészítjük és fogyasztjuk. Diabetikus verziója már itt van az oldalon, de most jöjjön az eredeti.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 db egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
A töltelék: és a máz:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével.Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.