2023. júl 12.

Zserbó

írta: Petőcz Ferenc
Zserbó

zserbo.jpg

A zserbó kalsszikus magyar sütemény remek, meg van a története, de nem térünk ki rá. Csak elkészítjük és fogyasztjuk. Diabetikus verziója már itt van az oldalon, de most jöjjön az eredeti.

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 db egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet 

A töltelék: és a máz:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg kakaó
  • 3 dkg vaj

 

A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével.Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek