2024. feb 13.

Gomba hurka

írta: Petőcz Ferenc
Gomba hurka

gh2.jpg

Ezt a finomságot évekkel ezelőtt készítettük, méltatlan módon lemaradt a blogról, így most megosztjuk veletek. Nálunk történetesen most éppen a disznóvágások ideje zajlik, sajnos egyre kevesebb helyen és így a hurka és a kolbász töltés kultúrája is háttérbe szorul - bízunk benne nem örökre. A történelem során viszont akadtak idők, amikor nem mindig állt rendelkezésre hús és kellett valami alternatíva ennek a pótlására, így egy kicsit idő utazunk és ezt a régi cseh receptet mutatjuk be az 1800-as évekből. Sok helyen sör mellé kínálták és nem ok nélkül. Ha valaki nem tudja mit raknak elé, májas hurkának fogja gondolni az elfogyasztott ételt. 

Hozzávalók:

  • 60 dkg gomba vegyesen (laska, csiperke-de lehet erdei is) apróra kockázva
  • 30 dkg rizs
  • 50 dkg császárszalonna apróra kockázva
  • 2 fej vöröshagyma kockázva
  • só, frissen őrölt bors, majoránna
  • sertésvékonybél

gh1.jpg

A rizst 2,5 mennyiségű vízben pároljuk puhára. A szalonnát pirítsuk le hagymával, adjuk hozzá a gombát, de ne sózzuk, hagyjuk, hogy zsírjára lesüljön. Az így kapott keveréket amikor kihűlt összekeverjük a szintén kihűlt rizzsel és ízlés szerint fűszerezzük. Bélbe töltjük a hurkákat és megabáljuk a hurkáknál szokott módon, majd hagyjuk kihűlni. Sütve tálaljuk, lehet későbbre fagyasztani is. Mennyei fogás.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Cseh Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta