2024. ápr 26.

Rakott lila káposzta

írta: Petőcz Szabó András
Rakott lila káposzta

rakott_lila_kaposzta_1.jpg

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg darált hús, pirospaprika, 1 ek erős pista, 3 dl passata, 1,5 dl víz, olaj vagy zsír, 20 dkg rizs, 10 dkg kristálycukor, 0,3 dl víz, 1 kg reszelt lila káposzta, 3 db babérlevél, ízlés szerint  őrölt kömény és só, 0,3 dl balzsamecet, 1 nagy pohár tejföl. 

 rakott_lila_kaposzta_2.jpg

A rizst a szokásos módon 2x-es mennyiségű vizzel megpároljuk. A kristálycukrot a vizzel karamelizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a reszelt lila káposztát, köményt, babérlevelet és a sót, erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vizet, és fedő alatt közepes hőfokon addig dinszteljük, amíg a káposzta meg nem puhul. időnként megkeverjük, hozzáadjzk a balzsamecetet is. A raguhoz a zsiradékot melegítünk egy nagyobb serpenyőben. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, amit kifehéredésig pirítunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával és hozzáadjuk az erős pistát is. Felöntjük a passatával és a vizzel, közepes hőfokon kb. 20 percig főzzük. Ha a rizs elkészült és a ragu is, akkor össze keverjük. Egy közepes tepsibe kanalazzuk a káposzta felét. Erre jön a ragu és a tejföl fele. Ismét káposzta, ragu, tejföl következik. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

...rakott_lila_kaposzta_3.jpg
Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak