2024. júl 01.

Ajvár

írta: Petőcz Ferenc
Ajvár

448883034_10220493603889056_4241894045194788152_n.jpg

Számunkra napokon belül beköszönt majd a tengerparti nyár, így már ideje nem csak készülünk, de keményen hangolódunk is. Ezért készült a napokban ez a horvát finomság, amely nem hiányozhat itthon sem a kerti partik asztaláról. Meglepően egyszerű és mégis olyan finom.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg kápia paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • só, bors
  • 2 ek olivaolaj 
  • fél citrom leve

A padlizsánokat szurkáljuk meg, majd kb 1 óra alatt 220 fokon süssük meg, ezalatt kivülről megfeketedik, belül megpuhul. A padlizsánnal együtt süssük meg a fokhagymát is. A padlizsánokat bontsuk meg, tegyük egy szűrőbe, csepegtessük ki, a fokhagymát nyomjuk ki a héjából. Közben paradicsomot és kápiát is hasonló főfokon süssük 30 percet, majd a kápiákat tegyük egy edénybe, zacskóval fedjük le. Ettől leválik a sült héja és könnyebb pucolni.

A paradicsomot adjuk a lecsepegtetett padlizsánhoz, tegyük késes betétű robotgépbe, adjuk hozzá a már megpucolt kápiát és az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát is a többi hozzávalóval együtt. Pürésítsük össze, ízlés szerint a fűszerekkel, citromlével még állíthatunk az ízeken és tegyük pár órára hűtőbe. Grillezett húsok mellé vagy csak pirítósra önálló feltétként szolgáljuk fel. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Horvát Egészség vega és tészta