Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2025. okt 21.

Mustármártás

írta: Petőcz Szabó András
Mustármártás

Blogunk és hasonló nevű facebook-csoportunk mottója többek között, hogy a régi ételek receptje ne felejtődjön el, illetve mostani konyatechnikával tartsuk életben ezeket a remek recepteket. Egy régi szakácskönyvben találtam erre a gyöngyszemre. Azoknak szól, akik nem szeretik a majonézt, vagy egy új ízre vágynak. Tökéletes salátákhoz, rántott ételekhez. Legnagyobb előnye, hogy hamar kész van és minden megtalálható otthon hozzá.

mustarmartas.jpg

 

Elkészítés: 2 ek zsírból és ugyanennyi lisztből a szokásos módon rántást készítünk. 5 dl húslevessel felöntjük, simára keverjük, felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 10 perc forralás után belekeverjük a etszőleges mennyiségű mustárt, én 2 ek-nyit raktam hozzá. Pár perc ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Egészség vega és tészta

2025. okt 21.

Tanzániai banános curry

írta: Petőcz Szabó András
Tanzániai banános curry

Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes  kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal.  Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú serpenyőben jobb készíteni. A csili helyelyettesítheő hegyes erőspaprikával.  Körete kimondottam a párolt rizs, nem lesz tipikusan tanzániai más körettel.

tanzaniai_bananos_curry.jpg

 

Hozzávalók: néhány ek olaj, 1 nagyobb fej lilahagyma aprítva, 4 gerez fokhagyma reszelve, 1 ek. reszelt gyömbér, 4 nagyobb paradicsom ...

Tovább Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2025. okt 21.

Gránátalmalikőr

írta: Petőcz Szabó András
Gránátalmalikőr

Aki szereti a gasztro ajándékot, annak biztosan remek karácsonyi ötlet lehet, de kitűnő vendégek fogadásakor is. Ha most elkészíted, akkor karácsonyra kész is lesz. Nics sok munka vele, fél liter lesz belőle.

granatalmalikor.jpg

 

Hozzávalók: 1 nagyobb gránátalma, 1 vaníliarúd. 1 rúd fahéj. 4 szem kardamom, 15 dkg barna kandiscukor, 3,5 dl barna rum.

 

Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, celofánnal és kupakkal lefedjük. Naponta összerázzuk. kb. 8 hétig állni hagyjuk, majd kávéfilteren átszűrjük. Fél literes üvegbe töltjük, további 2 hétig állni hagyjuk.

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2025. okt 18.

Vegán gofriburger gombafasírttal

írta: Petőcz Ferenc
Vegán gofriburger gombafasírttal

4 adag

563475508_10224338255482943_3800764852648137152_n.jpg

566232812_10224346670853322_5200084673635821373_n.jpg

Sajnos az időjárás rossz. Sokan azt gondolják a szép napos idő jó, de szomjazik a természet és a föld különösen. Ilyenkor már sok gombát szoktunk szedni, most esély sincs, így bolti gombából készült az étel.

Hozzávalók a fasírthoz:

  • 30 dkg gomba
  • 10 dkg főtt rizs
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma granulátum
  • 1 tojás
  • 7 dkg dió
  • 2 ek olívaolaj

Egy késes betétű robotgépben külön-külön felaprítjuk a gombát és a diót. Egy zsíradék nélküli serpenyőt felhevítünk és bele tesszük a gombát. Kevergetve pirítjuk 3-4 percet, majd hozzá adjuk az aprított diót és azzal is pirítjuk 1-2 percet. Ezt követően hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt jól eldolgozzuk a többi ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. okt 17.

Káposztás sertéstokány

írta: Petőcz Ferenc
Káposztás sertéstokány

4 adag

514025962_24005432922430463_8488877480230289622_n.jpg
Egy régi receptünk, amely nem került fel a blogra. Itt az ideje.
Hozzávalók: 72 dkg sertéslapocka, 2 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pár ág borsikafű (csombor) és majoránna levele, negyed fej káposzta, olaj, só, törött bors.
Az olajon megpirítjuk a félbe, majd szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma összeesett rárakjuk a csíkokra vágott lapockát. Amikor már engedett a hús egy kevés levet, belereszeljük a fokhagymagerezdeket. Ekkor sóval és a lelevelezett zöld fűszereket is hozzáadjuk.
514371255_24005433175763771_8527029694911242867_n.jpg
Fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul a hús. Közben, ha szükséges, kis vizet időnként önthetünk alá. A káposztát vékonyan felszeleteljük. Ha már megpuhult a hús, hozzáadjuk a raguhoz, és pár perc alatt ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2025. okt 17.

Temesvári sertéstokány

írta: Petőcz Ferenc
Temesvári sertéstokány

557606685_10224202538930114_7402556323977489951_n.jpg

A tokányok kedvenceink között vannak, mint oly sok más étel. Viszont ezt a tokányt valahogy nem ismertem. Munkámról itt nem igazán írhatok, de el tudom mondani része az egyes közétkeztetési feladatok ellenőrzése. Nos, ezt az ételt is így láttam meg, éppen ezt szolgálták fel. Nyilván közüzemi körülmények közt, így utána néztem a receptnek és el kellett készítenem. Nem csalódtam, sőt jobb is, mint amit a munkahelyen láttam. De ez szerintem nem is lehetett kérdés Fogadjátok tőlünk is szeretettel.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej  vöröshagyma
  • 3 gerezd  fokhagyma
  • 2 ek  fűszerpaprika
  • 1 ek  őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • bors  ízlés szerint
  • 1 közepes db  p aradicsom
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2025. okt 11.

Kínai töltött káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Kínai töltött káposzta

560842743_10224279946625258_5965375857533721688_n.jpg

A töltött káposzta nekünk magyaroknak egy alap étel, nem véleltlenül. Blogunkon is sokféle recept található a görög töltött káposztától kezdve a hagyományos, a vega verziókig és füstöltünk halat is, hogy készüljön balatoni verzió, de van töltött lilakáposzta receptünk is, amelynek töltelékében mazsola van és egy kellemes mézes citromos mártás dukál hozzá. Most folytatjuk a nemzetek töltött káposztáival, egy számunkra kicsit fura ízvilágú, ugyanakkor az érdekességén felül vitathatatlanul finom ételt készítettünk.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 36 dkg apróra kockázott tofu
  • 50 dkg aprított csiperke gomba
  • 1 apró lyuku reszelőn reszelt répa
  • 3 ek világos ...
Tovább Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2025. okt 11.

Marokkói stílusú töltött padlizsán air fryerben

írta: Petőcz Ferenc
Marokkói stílusú töltött padlizsán air fryerben

4 adag

 

560131024_10224271616217003_8225898305299684887_n.jpg

Az arab világ a mesés kelet ismét. Akik követnek bennünket tudják, hogy ezek az ízek nálunk nagyon sokszor visszaköszönnek, most például ebben a receptben. A töltelékhez készült ragu pedig tésztákra is ideális feltét.

Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán félbevágva és beírdalva
  • 1 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 50 dkg darált marhahús
  • 3,5 dl paradicsomlé
  • só, frissen őrölt bors 
  • őrölt fahéj
  • őrölt római kömény
  • olívaolaj
  • 25 dkg barna lencse konzerv

A raguhoz hagymákat lepíritjuk kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pároljuk, ekkor belerakjuk a fűszereket is hozzáadjuk. Picit így is pároljuk, majd bele kerül a lencse és a paradicsmolé. ...

Tovább Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. okt 08.

Tofu pörkölt

írta: Petőcz Ferenc
Tofu pörkölt

Ismét egy kis vegán vonal, hogy láthassuk, a húson túl is van laktató fogás. Ismét hangsúlyozzuk, nem térítünk senkit sem, nem vagyunk vegánok, sem vegetáriánusok, a húsról, sonkáról és társairól sem mondtunk le, hanem alapértékünk a változatos és egészséges étrend, ehhez igazodunk elosztva a dolgokat, egyensúlyban tartva. Ez a recept a házias vonást probálja a magyaros konyhát vinni. Remélem tetszeni fog.

539173959_10223891744000435_6586149489384923704_n.jpg

Hozzávalók:

  • 36 dkg natúr tofu
  • 36 dkg füstölt tofu
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 paradicsom kockázva
  • 3 db paprika kockázva
  • só, őrölt kömény és bors
  • 1 ek olívaolaj
  • fűszerpaprika
  • tejföl
  • 2 ek kemányítő

A tofut kockákra vágjuk, a keményítőben ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. okt 08.

Fetás húsgombóc

írta: Petőcz Ferenc
Fetás húsgombóc

Még mindig bennünk él a görög nyár, pedig lassan egy hónapja hazaérkeztünk. Az emlékeket jól meg lehet idézni az ételekben az ízekben. Miután ellátogattunk kint egy feta üzembe, készítettünk tegnap egy is igazi fetás-oregánós ízutazást. Szerintem tetszeni fog.

559203292_10224255452892930_6225331795764283904_n.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús( a legjobb vegyesen, ideális birka agy kecske)
  • 15 dkg fetasajt
  • 2 szelet rozskenyér
  • frissen őrölt bors
  • ízlés szerint róma kömény
  • szárított oregánó

A kenyeret áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki és dolgozzuk el a hússal és a fűszerekkel. Hagyjuk állni 1-2 órát. ezt követően olajos kézzel formáljunk gombócokat belőle. 200 fokra előmelegített air fryerben süssük 20 percet félidőben forgassuk meg. Süthetőe ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása