Medvehagyma pestoval készült rizottó főtt tojással
4 adag, elkészítése könnyű, 30 perc
Nálunk ameddig tart a medvehagymaszezon mindennap kerül szendvicsbe, krémekbe, ételbe. Szerintem ez a nagyszerű fogás méltó lezárása lesz a szezonnak, és nem utolsó sorban a blogunkon rajta lévő receptben szereplő saját medvehagyma pesztónk került bele. Szerintem tetszeni fog a recept.
Hozzávalók:
- 28 dkg rizottó rizs (most mi sem kaptunk, így sima A rizsből készült)
- 1 üveg medvehagymapesztó
- 25 dkg tejföl
- 10 dkg vaj
- 0,5 liter medvehagymás alaplé
- 1 póréhagyma
- só, bors
- 4 tojás
- saláta
- 2 dl olaszrizling
A vaj egyik felét felhevítjük, ebbe tesszük a karikázott póréhagymát. Amikor a hagyma már puha hozzáadjuk a rizst és kicsit pirítjuk, hogy fehéredjen. Közben elkészítjük a sült tejfölt és az alaplevet.
A sült vajhoz előmelegítjük a sütőt 16 fokra. A vajat elkeverjük sóval és egy hőálló tálban betesszük sülni 25 percre lehet hőlégkeverésen is.
Az alaplé is egyszerű, 2 csokor medvehagyma szárát 1 leveskockával fél liter vízben felfőzzük, én húsleves kockát szoktam bele rakni, de ízlések és pofonok, bármelyik jó bele. A levet leszűrjük és készítjük az ételt.
A hagymás rizses alapot felöntjük 2 dl száraz borral, nekem az olaszrizling ízlik bele. Hagyjuk főni, gyakran kevergetjük, ahogy elfő a leve, a medvehagymás alapléből merünk rá egy-egy kanállal és közben szintén kevergetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert az alaplé is tartalmaz sót.
Amikor a rizsünk már megfelelő állagú, hozzáadjuk a medvehagyma pesztót, a sült tejfölt még forrón és a maradék vajat, összekeverjük. Tálaláskor adagonként 1 tojás kerül szeletelve rá és pár saláta levél (lehetőleg vegyes saláta levél, jobban mutat.)