2020. máj 17.

Medvehagyma pestoval készült rizottó főtt tojással

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagyma pestoval készült rizottó főtt tojással

4 adag, elkészítése könnyű, 30 perc

medvehagymas.jpg

Nálunk ameddig tart a medvehagymaszezon mindennap kerül szendvicsbe, krémekbe, ételbe. Szerintem ez a nagyszerű fogás méltó lezárása lesz a szezonnak, és nem utolsó sorban a blogunkon rajta lévő receptben szereplő saját medvehagyma pesztónk került bele. Szerintem tetszeni fog a recept.

Hozzávalók:

  • 28 dkg rizottó rizs (most mi sem kaptunk, így sima A rizsből készült) 
  • 1 üveg medvehagymapesztó
  • 25 dkg tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 liter medvehagymás alaplé
  • 1 póréhagyma
  • só, bors
  • 4 tojás
  • saláta
  • 2 dl olaszrizling

A vaj egyik felét felhevítjük, ebbe tesszük a karikázott póréhagymát. Amikor a hagyma már puha hozzáadjuk a rizst és kicsit pirítjuk, hogy fehéredjen. Közben elkészítjük a sült tejfölt és az alaplevet.

A sült vajhoz előmelegítjük a sütőt 16 fokra. A vajat elkeverjük sóval és egy hőálló tálban betesszük sülni 25 percre lehet hőlégkeverésen is.

Az alaplé is egyszerű, 2 csokor medvehagyma szárát 1 leveskockával fél liter vízben felfőzzük, én húsleves kockát szoktam bele rakni, de ízlések és pofonok, bármelyik jó bele. A levet leszűrjük és készítjük az ételt.

A hagymás rizses alapot felöntjük 2 dl száraz borral, nekem az olaszrizling ízlik bele. Hagyjuk főni, gyakran kevergetjük, ahogy elfő a leve, a medvehagymás alapléből merünk rá egy-egy kanállal és közben szintén kevergetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert az alaplé is tartalmaz sót.

Amikor a rizsünk már megfelelő állagú, hozzáadjuk a medvehagyma pesztót, a sült tejfölt még forrón és a maradék vajat, összekeverjük. Tálaláskor adagonként 1 tojás kerül szeletelve rá és pár saláta levél (lehetőleg vegyes saláta levél, jobban mutat.)

Szólj hozzá

Magyar Olasz Nemzetek konyhája