2017. feb 03.

Képviselőfánk

írta: Petőcz Ferenc
Képviselőfánk

Elkészítész: 1 óra 30 perc, közepesen nehéz

dsc07310.JPG

Hozzávalók: 15 dkg vaj, só, cukor, 1,5 dl víz, 15 dkg liszt, puding, tejszín, tej, porcukor

Nagyon régi kedvencem, így ideje volt újból elkészíteni, tökéletesre sikerült.

Szerintem a leírt recept igazi hazai, vidéki házi tojásokra szól és nem a budapesti tojásokra, de majd érteni fogjátok. Egyébként nagyon finom volt.
15. dkg vajat vagy margarint egy csipet cukorral, sóval és 1,5 dl vízzel felhevítünk. Amikor felforrt, közepesre vesszük a tüzet és bele rakunk 15 dkg lisztet, amelyet elkeverünk és még 1 percet így kevergetjük. A tűzről levéve bele kerül 3 darab tojás egyesével, majd szálpróbát tartunk, ekkor a két ujjunk közt a tésztából vékony szálat húzunk és ha nem szakad el, akkor jó. Ha még kell bele akkor egy tojást hozzá adunk. Nos én végül 5 tojásnál értem révbe. Házi tojásnál talán a 3 is elég, de max 4.
Habzsákból 4 centis fánkokat nyomunk sütőlapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt hőlégkeverésen aranybarnára sütjük. Az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert a tészta összeeshet.

dsc07311.JPG

Krém:
1 tasak pudingot 10 dkg liszttel, 40 dl tejjel felfőzünk. Közben 1 tojás fehérjét felverünk kemény habbá, majd 5 dkg cukorral is kemény habbá verjük és belekeverjük a pudingba. Mikor kissé kihűlt betöltjük, tejszínhabot adunk hozzá, behűtjük és tálaláskor a fánk tetejét porcukorral hintjük. Jó étvágyat, kissé macerás, de megéri!dsc07312.JPG

A receptet Petőcz Ferenc készítette

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek