2017. feb 04.

A kovász

írta: Petőcz Ferenc
A kovász

Ha kenyér, akkor az igazi a kovászolt kenyér. Most a kovász receptje jön, amely bármelyik lisztből ugyanúgy készül.
5 nap erjesztés kell az igazi kovász alaphoz. Az első nap adjunk 1 tk lisztet és 1 tk vizet egy zárható kis üvegbe. Majd mindennap adjunk 1 tk lisztet és 1 tk vizet elkeverve. Kb 5 nap alatt kellő buborékok keletkeznek. Ez lesz a kenyérkészítés alapja. A kovászt szobahőmérsékleten kell tárolni. Ha éppen nem használjuk, mehet a hűtőbe. A kenyérkészítés alapja 1 ek kovász kb 150 gramm + 150 gramm víz és liszt. Hamarosan jönnek a receptek is. Ha nem használjuk a kovászt újra kell ébreszteni. A hűtőből kivéve a kidermedt kovászról le kell önteni a kicsapódott vizet, majd 2 ek lisztet és 2 ek vizet kell hozzáadni. elvileg másnapra újra buborékok jelennek meg és használható. Ha nem, akkor ismételni kell az adagolást. Most már tényleg jönnek a kovászos kenyér receptek. Igaz picit lassan, mert sokáig kell őket keleszteni, ami megéri, csak nekem van kevés időm. Szép hétvégét nektek!

kov1.jpg

 

 

Szólj hozzá

Házi pékség