2017. feb 04.

Francia kovászolt kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Francia kovászolt kenyér

Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra pihentetés + 3-6 óra kelesztés + 30 perc sütés. Közepesen nehéz

francia_kenyer1.jpg

25 dkg BL80 kenyérliszt
10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
5 dkg sötét rozsliszt
15 dkg BL 80-ból érlelt kovász
2 tk só
3 dl langyos víz.

Az alapanyagokat 2-3 perc alatt össze dolgozzuk, 10 percet pihentetjük a  pihentetés hajtogatunk, egyet húzunk a tésztából ráhajtjuk, elfordítjuk 90 fokkal és újból húzunk a tésztából, hajtunk és ezt 8 alkalommal ismételjük. 10 perc pihentetés jön a lefedett tésztával és 10 percenként ismételjük a hajtogatást. A 4. hajtogatás után tökéletes tésztánk van, ami mehet kelni egy órát lefedve. Utána hajtsuk át a tésztát és helyezzük a kilisztezett kenyérformába 3-6 órát keleszteni szintén lefedve. Amikor kész a kelesztés a tésztánk megfelelő állagú, borítsuk a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe, amelyet 240 fokra melegítettünk elő. Egy tepsi aljába öntsünk egy pohár vizet, az így keletkező pára segít a kenyerünk emelkedéséhez és tegyük a kenyerünket a sütőbe.

Hólégkeverésen 30 percig süssük 220 fokon.

A receptet Petőcz Ferenc készítette.

francia_kenyer.jpg

Szólj hozzá

Házi pékség