Szalagos fánk
Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz
Itt a farsang és kell a fánk, íme a klasszikus szalagos fánk.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
0,4 dl langyos tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj
0,5 dl sütőrum
2 dkg élesztő
csipet só
2 tojás sárgája
kb 1 liter olaj.
A tejet a cukorral és az élesztővel keverjük el. Olvasszuk meg a vajat, de ne legyen meleg. Amikor az élesztő megindul, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a sütőrumot, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Fakanállal kb 20 percet keverjük, de lehet 15 perc is, ha kezd elválni az edénytől és a tésztában buborékok vannak, már jó. A tetejét szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen egy órát kell keleszteni. Ezt követően lisztezett deszkán kb egy centiméter vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk pogácsa szaggatóval vagy pohárral. Tálcára rakjuk és kb 30 percet kelesztjük.
Forró olajban kisütjük úgy, hogy a tetejével fordítva tesszük az olajba és fedővel lefedjük. A sütés felénél a fedőt levesszük, megfordítjuk és készre sütjük. Ha jól csináltuk, akkor lekvárral tálaljuk a habkönnyű tésztát és jót eszünk belőle. Velünk is ez történt. Kb.: 30 darab jön ki a tésztából. Jó étvágyat.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette