2017. feb 05.

Szalagos fánk

írta: Petőcz Ferenc
Szalagos fánk

Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz

Itt a farsang és kell a fánk, íme a klasszikus szalagos fánk.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
0,4 dl langyos tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj
0,5 dl sütőrum
2 dkg élesztő
csipet só
2 tojás sárgája
kb 1 liter olaj.

fank1.jpg

A tejet a cukorral és az élesztővel keverjük el. Olvasszuk meg a vajat, de ne legyen meleg. Amikor az élesztő megindul, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a sütőrumot, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Fakanállal kb 20 percet keverjük, de lehet 15 perc is, ha kezd elválni az edénytől és a tésztában buborékok vannak, már jó. A tetejét szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen egy órát kell keleszteni. Ezt követően lisztezett deszkán kb egy centiméter vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk pogácsa szaggatóval vagy pohárral. Tálcára rakjuk és kb 30 percet kelesztjük.

fank2.jpg

Forró olajban kisütjük úgy, hogy a tetejével fordítva tesszük az olajba és fedővel lefedjük. A sütés felénél a fedőt levesszük, megfordítjuk és készre sütjük. Ha jól csináltuk, akkor lekvárral tálaljuk a habkönnyű tésztát és jót eszünk belőle. Velünk is ez történt. Kb.: 30 darab jön ki a tésztából. Jó étvágyat.

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

fank4.jpg

fank3.jpg

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek