2017. feb 09.

Gyros otthon házi pitában

írta: Petőcz Ferenc
Gyros otthon házi pitában

Elkészítés: 40 perc+ 1 óra +30 perc, könnyű

dsc07517.JPGHozzávalók: 4 filézett csirkefelsőcomb a bőre nélkül, lilahagyma, uborka, görög joghurt, paradicsom, görög gyros fűszer (jelen esetben eredeti), olívaolaj, fokhagyma, só, saláta keverék

dsc07514.JPG

Ebben a receptben a görög fűszerek találkoznak a nálunk megszokott arabos megjelenéssel, mert görög pita receptem nincs, idén nyáron viszont megpróbálom elcsenni tőlük. Aki volt ott tudja, hogy abba kerül sült krumplis, ez viszont olyan itthon készíthető, de mégis nagyon finom lesz.

De hogyan, ha ilyenkor nincs faszén. Azt is megtudjátok, ha végig olvassátok, mert a gyros az grillezett hús és sohasem olajban sült, amihez eddig házilag juthattunk. remélem ez az ötlet segít, a fotók majd mesélnek. A recept 4 gyroshoz és 6 pita elkészítéséhez elegendő

A húst olívaolajjal, sóval, a gyros fűszerkeverékkel egy nappal az elkészítést megelőzően összeállítjuk és hűtőben hagyjuk az ízeket érlelődni. Másnap Elkészítjük a pitát:

dsc07520.JPG

Hozzávalók 6 darabhoz:

2,4 dl langyos víz, 4 gramm friss élesztő, 2 tk só, 40 dkg BL-55 sima fehér liszt.

A vízben elkeverjük a sót és az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet. Az alapanyagokat jól össze dolgozzuk, majd tegyük 10 percre pihentetni a tésztát. Ezután húzzunk a közepéből egy darabot és hajtsuk rá a tésztára, ezt a darabot, majd fordítsuk el 90 fokkal a tálat és ugyanezt csináljuk összesen 8 alkalommal. Majd 10 perc pihentetés és utána ismételjük a hajtogatást. Érezhető lesz, ahogy a tészta állaga egyre ruganyosabbá válik. A hajtogatásból 4 sorozat van összesen, tehát 4-szer 10 perc, utána egy óra kelesztés.

Amikor a tészta megkelt, egy rudat sodrunk és azt hat felé osztjuk, kis gombócokat készítünk, lefedve meleg helyen 10 percet kelesztjük. ezt követően sodrófával kinyújtjuk a pitákat lapos korongokká, felületét liszttel hintjük. Sütőben hőlékeverésen 200 fokon sütjük, ameddig fel nem puffad, ekkor van kész. A pitákat forró serpenyőben is elkészíthetjük. Hagyjuk picit hűlni, langyosan papírba csomagoljuk vagy még melegen töltjük. Ahhoz, hogy hidegen tölthető legyen nincs lehetőség, mert a tészta törni fog, ilyenkor jön a gyrososnál látott mikrós melegítés vagy serpenyős.

Előkészítjük a zöldségeket, hozzávalókat a görög joghurtba belereszelünk 2 gerezd fokhagymát és sóval ízesítjük.

dsc07513.JPG

Egy tepsit kibélelünk alufóliával, a pácolt húsokat nyársra húzzuk szorosan egymás mellé és hőlégkeveréses grillen megsütjük. az illatok mesések, gázsütőben is finom.

dsc07518.JPG

A megsült húst ugyanúgy tudjuk levágni, mint a sarki gyrosos és ezt követően betöltjük a pitába a zöldségekkel együtt. Én az enyémbe csempésztem egy kis házi Erős Pistát is. A 4 gyros kb 800 Ft anyag költséggel járt és finom is.

Jó étvágyat! A receptet: Petőcz Ferenc készítette.

dsc07522.JPG

dsc07521.JPG

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája