Budai márványos kuglóf
Elkészítés: 1 óra 45 perc, könnyű
A hétvégén édesapám kedvére készültek az ételek. Az egyik kedvence a kuglóf. Mit tehet az ember, természetesen kedvére készíti el a felkínált menüt. szerintem ez a recept tetszeni fog, bár a dietetikusok rémálma mindez, mert nem éppen fogyókúrás recept.
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csipet só, 4 tojás, 2 dl tej, 1 tk cukor, 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 15 dkg mazsola, 1 ek rum vagy 2 ek sütőrum, 2 ek kakaó por
A mazsolát pár órára meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk, majd leszűrjük. A tojások fehérjét habbá verjük. Az élesztőt a tk cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a vajat a porcukorral habosra keverjük robotgéppel. A vajas cukorhoz egyesével hozzádolgozzuk a tojások sárgáját és hozzá adjuk a végén a lisztet. Ehhez kerül a tejes élesztős keverék és a mazsola, az egészet össze dolgozzuk. Ketté vesszük és az egyik felébe keverjük a kakaport. Szilikon formába vagy kivajazott lisztezett formába kanalazzuk a tésztát úgy, hogy márványos legyen.
Duplájára kelesztjük és 180 fokon hőlégkeverésen kb 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Élesztős léte ellenére több napot eláll.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette