2017. máj 29.

Polip pörkölt

írta: Petőcz Ferenc
Polip pörkölt

Elkészítés: 1,5 óra könnyű

polip2.jpgGörög polip pörkölt. Ebben az ételben az a jó, hogy itthon is elkészíthető, viszont elkészítés után a leírt mennyiségből 8 adag lesz, tehát kiadós, hiába tűnik elsőnek drágának a polip. Itthon 1500-2500 Ft között van az ára, de ha hasonlítjuk az általam kedvelt harcsával, annak ára még drágább, sajnos.

polip1.jpg
1,2 kg polip darabolva
1 kg vöröshagyma aprítva
4 nagyobb paradicsom darabolva
só, bors, babérlevél
1 dl száraz vörösbor
3 gerezd fokhagyma reszelve
olívaolaj

polip3.jpg

A hagymákat az olívaolajon kevés sóval összepárolom, majd hozzáadom a paradicsomot, borssal, babérlevéllel fűszerezem és hagyom picit levet engedni. Ekkor kerül bele a polip és a bor. Innentől közepes tűzön időnként kevergetve főzzük. A saját leve elég lesz hozzá. Mi kenyérrel ettük, de magyarként elképzeltem ezt az ételt, hogy bográcsban, főtt krumplival milyen lehet. Nagyot nyeltem. De így is elfogyott, nagyon finom.

polip4.jpg

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak