2017. jún 11.

Olajos okra saláta

írta: Petőcz Ferenc
Olajos okra saláta

okra1.jpg

Most éppen Görögországban nyaralunk. A görög szakácskönyvünkben van ez a recept és meg szerettük volna kóstolni. Találtunk alapanyagot, otthon is lehet venni keleti fűszeres boltban és kertben is termeszthető. De mi is az okra? 

okra4.jpg

Az okra évszázadok óta használt afrikai zöldség sokféleképpen elkészíthető és számos pozitív egészségügyi hatása is van. Az okrát évszázadok óta használják az indiai, pakisztáni konyhában, de igen elterjedt Afrikában, a Földközi-tenger partvidékén és az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban is. Bámia néven is ismerik. A fiatal, paprikára emlékeztető terméseket sokféle módon készítik el, a levestől az egytálételeken keresztül a sültekig rengeteg étel alapanyaga lehet. AZ íze enyhe és sokféleképpen variálható, így az erősebb fűszerezést is elviseli. Az okra meglehetősen egészséges zöldség. Nagyon magas a rosttartalma, ennek köszönhetően segíti az emésztésünket, biztosítja az egészséges bélmozgásokat. Azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre, különösen ajánlott okrát fogyasztani. A rostdús étrendről kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat bizonyos típusú daganatos betegségek megelőzéséhez. Rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegség megelőzésében is segíthet, valamint gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, így a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat.
okra2.jpg
Az okrában számos vitamin és ásványi anyag található, jelentős mennyiségben tartalmaz többek között folsavat, C- é K-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket.

0,5 kg okra megmosva feldolgozva
1 nagy fej vöröshagyma aprítva, 1 dl olívaolaj
2 nagy paradicsom aprítva vagy ledarálva
só és bors
ecet

okra3.jpg
Az feldolgozott okrát öntsük le ecettel és hagyjuk egy órát pihenni, majd mossuk és csepegtessük le. Az olívaolajon pároljuk meg a hagymát és adjuk hozzá az okrát és a paradicsomot, kevés vizet, sót és borsot és pároljuk közepes tűzön addig, amíg az okra megfő és elfő a leve. Behűtve kiváló saláta önmagában vagy húsok, halak mellé.

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta