Görög töltött káposzta
elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz
Ennek aktualitása van, ha már itt nyaralunk. A töltött káposztát tradicionálisan mindenki magyar ételnek hiszi, pedig zsidó alapokon nyugszik, de erről majd egy későbbi receptnél. Most viszont a görög nemzeti töltött káposzta jöjjön:
50 dkg darált hús
20 dkg rizs
egy zsenge csokor kapor
kelkáposzta.
só, bors
2 citrom
vöröshagyma kockázva, 3 gerezsd fokhagyma reszelve
6 tojás
A rizst félkeményre pároljuk, majd a húst a hagymákat, a fűszereket, és az aprított kaprot hozzáadjuk és egy tojást. Kelkáposzta levelekbe töltjük, amit jelen esetben nem kell előpárolni.
A gombócokat egy edénybe helyezzük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd egy tányért rakunk rá és forrás után takarékon 1,5 órát főzzük. A gombócokat kivesszük, majd 5 tojást kettő citrom levével elkeverünk és lassan hozzáadunk 3-4 merőkanál főzőlevet kevergetve. Utána az egészet elkeverjük a főzőlében. Tálaláskor a citromos mártást a gombócokra merjük.
Jó étvágyat!