2017. júl 01.

Csirkehús bambuszrüggyel és illatos gombával, üvegtésztával

írta: Petőcz Ferenc
Csirkehús bambuszrüggyel és illatos gombával, üvegtésztával

Elkészítés: 30 perc, könnyű

dsc08661.JPG

Ma délelőtt nem sok időnk volt, de ebédelni kell. Bevásárlás végén még tanácstalan álltunk, hogy mit is főzzünk. Közelben pedig volt egy egzotikus fűszereket is árusító bolt, itthon pedig sok alapanyag. Gyors ebédet szerettünk volna, így jött az ötlet, szerezzünk be shitake gombát és egy kis bambuszrügyet. ezt az ételt mindenki ismeri, de mégis kevesen tudják, hogy készül. Most megosztjuk és ha így készítitek el, akkor egy kínai éttermi adag árából az egész család jól lakik. Receptünk most kétszemélyes adag lesz.

Egy adag: 661 kcal, zsír: 21,5 gramm, szénhidrát: 73 gramm, fehérje: 45 gramm

4 db shitake gombát egy órára áztassunk be forró vízbe, majd daraboljuk fel. Egy tálba 1 dl vizet keverjünk el 1 ek étkezési keményítővel egy csipet sóval és 30 dkg kockázott csirkemellet rakjunk bele. Masszírozzuk a húsba a keményítős keveréket, ez kb 5 perc, ennyi idő alatt a teljes folyadékot felveszi. Súgom, hogy ettől lesz olyan puha a hús, mint a kínaiban és azt súgom, hogy ettől minden hús puha lesz és a keményítő az alapja a Kotányi húspuhító sónak is, nézzétek meg, ne vegyétek, mert otthon is meg tudjátok csinálni.

3 ek olívaolajat hevítsünk fel egy wokban, majd adjunk hozzá 1 nagy fej hagymát kockázva vagy nagyobb darabokra vágva és pároljuk meg kevés sóval. Amikor megpuhult hozzá kerül a 3 gerezd reszelt fokhagyma és maximum egy percet pirítjuk, hogy jó illatos legyen, ehhez kerül a lecsepegtetett gomba és a 15 dkg bambuszrügy, hús. Összeforgatjuk, amíg a hús el kezd fehéredni, ekkor adunk hozzá 5 ek szójaszószt (lehet csípőset is). Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk.

Ezalatt az idő alatt kevés vizet forralunk, forrás után 10 dkg üvegtésztát rakunk bele és kevés sót.  5 perc alatt megfő, leszűrjük .

Amikor a húsunk megfőtt az ételben, pár perc, akkor 1 ek keményítőt elkeverünk egy deci vízben és ezzel sűrítjük az ételt. Csak annyit kell belerakni belőle, amennyitől olyan állaga lesz, mint a kínai éttermekben. 

Az ételt az üvegtésztával tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak