Kínai disznófül saláta
Miután sikerült hozzájutni pár olyan könyvhőz amelyben remek itthon is elkészíthető kínai fogások vannak, így időnként kerül ide a blogra is belőlük. E recept is ilyen és amilyen meglepő, olyan finom is.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
- 6 gerezd fokhagyma aprítva
- 5 cm-es gyömbér darab aprítva
- 3 ek étolaj
- 4 db disznófül
- 4 db babérlevél
- 1 db fahéjrúd
- 5 db csillagánizs
- 15 gramm szecsuáni bors
- 1.5 ek só
- 6 db szárított shitake gomba
- 2 db szárított madárszem chili
- chiliolaj 1 ek elhagyható
- 2 liter víz
- 2 ek kínai főzőbor (Mirin)
- 4 ek világos szójaszósz
- 4 ek sötét szójaszósz
Elsőnek a fület pucoljuk meg. Az olajat hevítsük fel, majd a gyömbért hagymákat pirítsuk le amikor már illatoznak hozzáadjuk a száraz fűszereket. Ezt is pirítsuk 2-3 percet majd öntsük fel vízzel adjuk hozzá a gombát és 15 perc alatt főzzünk egy kellemes alaplevet. Ekkor kerülnek bele a szószók és a disznófül. Forrás után takarékon főzzük másfél órát. Amikor kész emeljük ki a füleket, csepegtessük le és még melegen szeljük fél centis csíkokra. Hagyjuk kihűlni egy salátás tálban majd készítsük el az öntetet hozzá.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma szeletelve
- 1 kápia csíkokra vágva
- 1-2 madárszem chili aprítva
- 1 ek chiliolaj
- 3 ek szezámmagolaj
- 3 ek fekete rizsecet
- kevés aprított petrezselyem
A kihűlt fülhőz adjuk a felsorolt összetevőket, összekeverjük picit állni hagyjuk és máris fogyaszthatjuk ezt a hagyományos kínai reggeli ételt. Pirítóssal ideális.
TIPP: lehetőleg frissen érdemes fogyasztani mert hűtőbe téve kocsonyásodik. Igaz, úgy is finom.