2023. nov 02.

Kínai disznófül saláta

írta: Petőcz Ferenc
Kínai disznófül saláta

disznoful.jpg

Miután sikerült hozzájutni pár olyan könyvhőz amelyben remek itthon is elkészíthető kínai fogások vannak, így időnként kerül ide a blogra is belőlük. E recept is ilyen és amilyen meglepő, olyan finom is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 6 gerezd fokhagyma aprítva
  • 5 cm-es gyömbér darab aprítva
  • 3 ek étolaj
  • 4 db disznófül
  • 4 db babérlevél
  • 1 db fahéjrúd
  • 5 db csillagánizs
  • 15 gramm szecsuáni bors
  • 1.5 ek só
  • 6 db szárított shitake gomba
  • 2 db szárított madárszem chili
  • chiliolaj 1 ek elhagyható
  • 2 liter víz
  • 2 ek kínai főzőbor (Mirin)
  • 4 ek világos szójaszósz
  • 4 ek sötét szójaszósz

Elsőnek a fület pucoljuk meg. Az olajat hevítsük fel, majd a gyömbért hagymákat pirítsuk le amikor már illatoznak hozzáadjuk a száraz fűszereket. Ezt is pirítsuk 2-3 percet majd öntsük fel vízzel adjuk hozzá  a gombát és 15 perc alatt főzzünk egy kellemes alaplevet. Ekkor kerülnek bele a szószók és a disznófül. Forrás után takarékon főzzük másfél órát. Amikor kész emeljük ki a füleket, csepegtessük le és még melegen szeljük fél centis csíkokra. Hagyjuk kihűlni egy salátás tálban majd készítsük el az öntetet hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma szeletelve
  • 1 kápia csíkokra vágva
  • 1-2 madárszem chili aprítva
  • 1  ek chiliolaj
  • 3 ek szezámmagolaj
  • 3 ek fekete rizsecet
  • kevés aprított petrezselyem

A kihűlt fülhőz adjuk a felsorolt összetevőket, összekeverjük picit állni hagyjuk és máris fogyaszthatjuk ezt a hagyományos kínai reggeli ételt. Pirítóssal ideális.

 TIPP: lehetőleg frissen érdemes fogyasztani mert hűtőbe téve kocsonyásodik. Igaz, úgy is finom.

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak