Ruszli, ahogy Anyukám készítette
könnyű
Korábban is volt már olyan, hogy előszedtem régi finomságokat, főleg olyanokat, amelyeket édesanyám készített. Így lesz ez most is. Rólam köztudott, hogy szeretem a halat és horgászom, bár idén még nem volt módom és elvonási tüneteim vannak. De ügyes horgász sok halat rejtett a fagyóba és pedig beszereztem az idei engedélyem, így újra jöhetnek a finomságok. A ruszli is az egyik, így mutatok egyszerű finom változatot.
A képen az én saját balatoni halaimból készült étek, de leírom, hogy senki se féljen a szálkáktól, mert a só teljesen eloldja. Aki fél, az megcsinálhatja tengeri halfiléből. Egy kiló makréla sem drága kb 1400 Ft. De én megyek inkább horgászni.
Ruszli házilag:
50 dkg küsz vagy apró 10 centiméternél nem nagyobb keszeg, kárász esetleg nagyobb garda
20 dkg vöröshagyma
1 sárgarépa
ecet
só, bors, mustármag, koriandermag, cukor, babérlevél
A kifogott halakat felpucolás után sóágyba kell helyezni egy hétre úgy, hogy a só el is lepje őket. Ennyi idő alatt az apró szálkákat a só eloldja. Az egy hét letelte után le kell mosni alaposan a sót, a hal csak annyit vesz fel az ízéhez, amennyit kell, nem kell félni. Ez alatt az idő alatt is célszerű hűtőben tárolni.
1 dl 10 %os ecetet, 1 liter vízzel, 2-3 evőkanál cukorral, a fűszerekkel elkeverünk, felforraljuk hozzá adva hagymát és a répát, majd amikor visszahűlt a hallal rétegezve egymásra merjük. Hűtőben 3-4 hét érlelés van még hátra és utána 2-3 hónapig eláll.