2017. aug 27.

Orjaleves zsályás májgombóccal

írta: Petőcz Szabó András
Orjaleves zsályás májgombóccal

Amikor karajt veszek, mindig a csontosat választom, és megkérem a hentest, hogy legyen szíves kicsontozni nekem. A csontokat mindig lefagyasztom, így remek leves alapanyag mindig van a fagyasztómban. Most, így hó végén körül néztem a kamrámban és a fagyasztóban. Találtam benne fagyasztott zöldségeket és csontokat, fél rúd májkrémet, kevés tojást. Ekkor született meg ennek a receptnek az ötlete! Pontos mennyiséget most nem írnék, mert mindenki másképp szereti.

Amikor lehet, mindig friss fűszernövényt használok ételeim elkészítéséhez.

dsc08870.JPG

A karaj csontjait hideg vízbe teszem fel főzni, amikor felforrt takarékra veszem. A keletkező habot leszedem a levesről. Teadióba rakok görögszénát, szemes borsot és fűszerköményt, valamint kisebb darabokra tépkedett babérlevelet. A levesbe 1 közepes méretű vöröshagymát adok, meg néhány gerezd fokhagymát. Amikor a csontokon maradt hús félig megfőtt, ekkor adom hozzá a fagyasztott zöldségeket. A májkrémet eközben összekeverem egy tojással és annyi búzadarával, hogy se túl kemény, se túl lány ne maradjon. Egy kis ágy zsálya leveleit megmosom, leszedem őket a száráról, egymásra helyezem őket, és fűszerollóval beleaprítom a májkrémes keverékbe, és jól kikeverem. Kicsit hagyom összeállni. Amikor a zöldségek megpuhultak, vizes kézzel kis gombócokat formálok a májas masszából, a levest felforralom, és a leveshez adom. Amikor feljöttek a víz tetejére még pár percig forralom. A kész levest aprított petrezselyemmel megszórom, és már lehet is tálalni! ATálaláskor ízlés szerint Erős Pistával még ízesíthetjük.

 

Szólj hozzá

Magyar Levesek Húsok és halak