Szegedi gulyás
Ennek a receptnek is van története. Elhallás alapján került köztudatba. Bécsben a székelykáposztát hallották el szegedinek. Mindenesetre a levesnek nevezett étel egy székelykáposzta volt annó, de mi most valóban levesnek késztettük el, ezt tesszük közzé. Annyit elmondok, hogy megéri elkészíteni.
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéshús kockázva (lapocka ideális)
- 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg vaj
- 2 ek őrölt paprika
- só, bors
- 1 sárga és 1 piros színű paprika kockázva
- 5 dkg paradicsomsűrítmény
- 1,5 liter leves alaplé (kockából is jó)
- 2 fej vöröshagyma kockázva
- 5 gerezd reszelt fokhagyma
- tejföl
A vajat megolvasztjuk majd hozzáadjuk a húst, amelyet közben borssal hintünk. Pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymákat és azzal is pároljuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, akkor mehet bele a paradicsomsűrítmény, amellyel szintén pirítjuk egy picit, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és a pirospaprikát, elkeverjük és felöntjük az alaplével, puhára főzzük és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a darabolt paprikákat. Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!