2023. már 14.

Szegedi gulyás

írta: Petőcz Ferenc
Szegedi gulyás

szegedi.jpg

Ennek a receptnek is van története. Elhallás alapján került köztudatba. Bécsben a székelykáposztát hallották el szegedinek. Mindenesetre a levesnek nevezett étel egy székelykáposzta volt annó, de mi most valóban levesnek késztettük el, ezt tesszük közzé. Annyit elmondok, hogy megéri elkészíteni.

Hozzávalók: 

  • 80 dkg sertéshús kockázva (lapocka ideális)
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek őrölt paprika
  • só, bors
  • 1 sárga és 1 piros színű paprika kockázva
  • 5 dkg paradicsomsűrítmény
  • 1,5 liter leves alaplé (kockából is jó)
  • 2 fej vöröshagyma kockázva
  • 5 gerezd reszelt fokhagyma
  • tejföl

A vajat megolvasztjuk majd hozzáadjuk a húst, amelyet közben borssal hintünk. Pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymákat és azzal is pároljuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, akkor mehet bele a paradicsomsűrítmény, amellyel szintén pirítjuk egy picit, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és a pirospaprikát, elkeverjük és felöntjük az alaplével, puhára főzzük és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a darabolt paprikákat. Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Húsok és halak Egészség vega és tészta