Bagel
Közepesen nehéz
2015-ben felejthetetlen élményben volt részem. Életem első és eddig egyetlen maratonját futottam Krakkóban (igaz, mellette 28 hivatalos félmaratont is). A várost járva sok-sok kis kocsiba és kedves eladóba botlottunk. Mindenütt bagelt a tradicionális lengyel péksütit árulták különböző ízekben. Nagyon ízlett a bagel a Wawel városában. Most megcsináltuk ugyanaz az ízvilág könnyen egyszerűen finoman. Íme az egyik változat, szeretni fogjátok és a család is.
0,5 kg BL 80 lisztet keverjünk el 2,5 dkg vajjal, 2 dkg cukorral, 1,5 dkg sóval és adjunk hozzá 2,4 dl langyos vízben elkevert 5 gramm friss élesztőt. Az élesztős vízbe keverjünk el egy tojást. Dolgozzuk sima jó állagú tésztává és kelesszük egy óra alatt az egészet a duplájára. Majd üssünk a közepére a levegőt kiszorítva, borítsuk lisztezett felületre és gyúrjunk belőle egy rudat, amelyet 9 felé kell darabolni.
A darabokból gyúrjunk golyót, majd a közepét óvatosan tágítsuk ki,helyezzük a sütőlapra és 10 percet lefedve kelesszük.
Ezalatt forraljunk fel sós vizet és 3 adagban főzzük ki a tésztát amikor feljön a lábos aljáról onnantól számítva megfordítva a tetejét főzzük 5 percet és helyezzük vissza a sütőlapra.
Amikor kicsit hűlt, akkor kenjük le sós tojással.
Forgathatjuk magvakba (pl.: szezámmag, mák...), de készülhet natúr, itt e három. 200 fokon hőlégkeverésen sütjük alá pedig egy tepsiben egy pohár víz kerül. Kb 15-20 perc a sütés.
Mi füstölt lazacos szendvicset készítettünk belőle sajtkrémmel megkenve friss zöldsaláta keverékkel megpakolva. Később kaptok majd paradicsomos és mákos tésztás bagel receptet is. Jó étvágyat!