2017. dec 26.

Bagel

írta: Petőcz Ferenc
Bagel

Közepesen nehéz

ba1.jpg

2015-ben felejthetetlen élményben volt részem. Életem első és eddig egyetlen maratonját futottam Krakkóban (igaz, mellette 28 hivatalos félmaratont is). A várost járva sok-sok kis kocsiba és kedves eladóba botlottunk. Mindenütt bagelt a tradicionális lengyel péksütit árulták különböző ízekben. Nagyon ízlett a bagel a Wawel városában. Most megcsináltuk ugyanaz az ízvilág könnyen egyszerűen finoman. Íme az egyik változat, szeretni fogjátok és a család is.

ba3.jpg


0,5 kg BL 80 lisztet keverjünk el 2,5 dkg vajjal, 2 dkg cukorral, 1,5 dkg sóval és adjunk hozzá 2,4 dl langyos vízben elkevert 5 gramm friss élesztőt. Az élesztős vízbe keverjünk el egy tojást. Dolgozzuk sima jó állagú tésztává és kelesszük egy óra alatt az egészet a duplájára. Majd üssünk a közepére a levegőt kiszorítva, borítsuk lisztezett felületre és gyúrjunk belőle egy rudat, amelyet 9 felé kell darabolni.

ba4.jpg

A darabokból gyúrjunk golyót, majd a közepét óvatosan tágítsuk ki,helyezzük a sütőlapra és 10 percet lefedve kelesszük.

ba6.jpg

ba5.jpg

Ezalatt forraljunk fel sós vizet és 3 adagban főzzük ki a tésztát amikor feljön a lábos aljáról onnantól számítva megfordítva a tetejét főzzük 5 percet és helyezzük vissza a sütőlapra.
Amikor kicsit hűlt, akkor kenjük le sós tojással.

ba7.jpg

Forgathatjuk magvakba (pl.: szezámmag, mák...), de készülhet natúr, itt e három. 200 fokon hőlégkeverésen sütjük alá pedig egy tepsiben egy pohár víz kerül. Kb 15-20 perc a sütés.

ba2.jpg

Mi füstölt lazacos szendvicset készítettünk belőle sajtkrémmel megkenve friss zöldsaláta keverékkel megpakolva. Később kaptok majd paradicsomos és mákos tésztás bagel receptet is. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Lengyel Nemzetek konyhája Házi pékség