Paella 1.
Paella, a tradicionális spanyol étek. Keveredik benne az arab világ és az európai konyha. Sokféleképpen elkészíthető, sokféle alapanyagból, lehet csípős és lehet nem, de mindig friss, karakteres az íze. Az illatokat átküldeni nem tudom, sajnos az ízeket sem. A közös mindig a paella serpenyő. ez az étel tűzhelyen készült, képzeljétek el mindezt faszén felett készítve.
Íme a saját receptem.
30 dkg rizs
40 dkg előfőzött csicseriborsó
50 dkg sertéslapocka kockázva
30 dkg tengergyümölcse vegyesen
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma reszelve
só, bors, friss kakukkfű és oregánó
5 dkg olívabogyó darabolva
0,7 dl jófajta olaszrizling
1 tk kurkuma vagy csipet sáfrány
fél citrom leve
A hagymákat kevés olajon pároljuk meg, adjuk hozzá a húst , a fűszereket és pároljuk össze, majd jöhet a tengergyümölcse, a só és a rizst is ekkor tegyük bele. adjunk hozzá annyi vizet, ami ellepi a rizst és közepes lángon sűrűn kevergetve pároljuk.
Innentől mehet hozzá az olívabogyó és már csak borral öntsük fel. Addig főzzük, míg a rizs megfő, ekkor adjuk hozzá a csicseriborsót, amellyel még egyszer átforraljuk és bele keverjük a citromlevet is.
A kész ételbe a végén még lehet frissítésként tenni egy csokor aprított petrezselymet. Jó étvágyat